2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Jobbik: abszurd tervezetet tárgyalnak Felsőzsolcán

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 16:00, frissítve: csütörtök 16:10

Eltörölhetik a talajterhelési díjat azokban a felsőzsolcai utcákban, ahol eddig sem fizették a lakók.

A becsületesen fizetők terhe viszont megmaradna – állítja egy jobbikos politikus. A város Fidesz-közeli polgármestere tagad, a talajterhelési rendeletet szerinte csak azért kell módosítani, mert jelenlegi formájában olyanokat is terhel, akik már rákötöttek a csatornára.  

Három közkútról hordják a vizet a felsőzsolcai utcában az ott élők. A házakban nincs ivóvíz, és a csatornára sincsenek rákötve, ezért talajterhelési díjat kell fizetniük. Ez havonta személyenként közel négyezer forint, amit sokan nem tudnak kigazdálkodni.

„Kevés fizetést kapunk, abból fizetjük a villanyszámlát, a kukadíjat, ennyi. A villanyszámlát meg a tévét, mindent fizetni kell abból a fizetésből” – nyilatkozta név és arc nélkül egy helyi lakos.

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje azonban úgy tudja, a szegregátumban élők számára eltörölhetik a talajterhelési díjat. Az országgyűlési választások közeledtével a döntést azzal indokolná a fideszes városvezetés, hogy az érintettek eddig sem fizettek.

„Előfordulhat az az abszurd helyzet, hogy ha valaki a település adott részén él, és nem tartja be a törvényt, akkor semmi gond, eltörlik. Nonszensz, természetesen a Jobbik nem támogatja a javaslatot. Mi azt gondoljuk, hogy a törvény mindenkire egyformán kell hogy vonatkozzon, tehát vagy mindenki fizessen talajterhelési díjat, akinek kell, vagy ne fizessen senki” – fogalmazott Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A borsodi városban többen igazságtalannak gondolják a tervezetet, de csak kevesen merik vállalni véleményüket. Ez az asszony is azt kérte, arcát ne mutassuk.

„Felháborító, mert sajnos mindenkinek kéne. Én is szennyezem, mindenki szennyezi, és az a mi érdekünk, hogy végre használható legyen az embernek az, ami van. Lassan már locsolásra se lehet használni a kutat” – mondta a felsőzsolcai lakos.

Felsőzsolca polgármestere szerint azonban szó sincs arról, hogy valaki azért mentesülhet egy adó alól, mert korábban sem fizetett. Dr. Tóth Lajos azt mondja, egy 2015-ös hibás rendeletet vizsgálnak most felül, amely szerint olyanoknak is fizetniük kellett a talajterhelési díjat, akiknek a törvény szerint nem volt kötelező, mert már rákötötték őket a csatornarendszerre.

„Most az önkormányzatnak, illetőleg a szennyvíztársulatnak az a feladata, hogy kiderítse, ki kötött rá időközben a szennyvízhálózatra, mert azoknak szennyvízdíjat kell fizetniük, a többieknek pedig ugyanúgy talajterhelési díjat. Tehát mereven visszautasítom azt az álláspontot és azt a híresztelést, amit megjelentettek” – reagált a polgármester.

A tervezet jelenleg a képviselő-testület előtt van, a jövő héten tárgyalja az önkormányzat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!