2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jelentősen tovább szűkül a Fidesz-kormányok által amúgy is korlátozott tankönyvpiac

Hír TV

2018. július 9., hétfő 17:24, frissítve: kedd 10:11

Adminisztratív intézkedésekkel szűkíti tovább az állam a tankönyvpiacot – a magánkiadók több száz kiadványának engedélyét nem hosszabbították meg. A cégek perelnek, szerintük az Oktatási Hivatal törvénysértően járt el.

2019-től több száz tankönyvet, kiadványt nem rendelhetnek az állami iskolák tanárai – a közös bennük, hogy mindegyiket magánkiadók adták ki. Állami engedélyük év végén jár le, az Oktatási Hivatal pedig egy rendeletre hivatkozva elutasította a hosszabbítást. A magánkiadók szerint a döntés törvénysértő.

„A rendeletben az szerepel, hogy azok a tankönyvek, melyek engedéllyel rendelkeznek, azoknak három alkalommal meg lehet hosszabbítani az engedélyét. Érdekes módon az állami tankönyvkiadó könyvei, amik első alkalommal ugyan akkor kerültek engedélyeztetésre, mint a magánkiadók könyvei, azokat befogadta a hivatal, elindult az engedélyeztetési eljárás, a többi kiadó pedig mind visszakapta csomagban ezeket a könyveket, és nem indult el ez az eljárás” – mutatott rá Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke.

Vagyis jelentősen tovább szűkül a Fidesz-kormányok által amúgy is korlátozott tankönyvpiac, számos tantárgy esetében szinte kizárólag állami tankönyvek közül lehet majd választani.

A felmérések azonban azt mutatják, a pedagógusok kitartanának a magánkiadók könyvei mellett. Ugyanis egyre többen inkább a megmaradt magánkiadói kiadásokból rendelnek – az állami kiadó úgynevezett újgenerációs tankönyvei esetében három év alatt 31 százalékkal csökkent a megrendelések száma.

„Ez a pedagógusok számára mindenképpen probléma, mert bejáratott tankönyvekről van szó, amit ők már évek óta használnak”

– ezt mondja a magánkiadványok eltűnéséről a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor szerint 2016 óta folyamatos követelésük, hogy a kormányzat állítsa vissza a tankönyvválasztás szabadságát. „A TANOSZ-szal is kapcsolatban vagyunk, illetve a Történelemtanárok Egyletével például a történelem atlasz érettségin való használatával is szintén folyamatosan mi is napirenden tartjuk ezt a kérdést” – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

Az Oktatási Hivatal döntése nyomán öt magánkiadó most pert indított az állami szervezet ellen, szerintük ugyanis jogalap nélkül utasították el az engedély-hosszabbítási kérelmeiket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!