2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Jelentős támogatásra pályázhatnak a kárpátaljai magyarok

Magyar Nemzet

2021. május 18., kedd 16:13

Mától pályázhatnak a Kárpátalján élő magyarok a kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közös támogatására. A két és fél milliárdos keretösszegből idén már az egészségügyi kisegítő munkatársak és a speciális igényű gyermekekkel foglalkozók is részesülhetnek.

– Több mint két és fél milliárd forint támogatásra pályázhatnak mától a Kárpátalján élő és dolgozó magyarok – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János elmondta: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány együttműködésében 2015 óta működő szociális program idén két újabb pályázati kategóriával bővült.

Ebben az évben az egészségügyben kisegítő kórházi munkatársként dolgozók mellett a gyermekjóléti szolgáltatásban vagy a fogyatékkal élők ellátásában tevékenykedő magyarok is részesülhetnek az egyszeri fizetéskiegészítésben.

– Emelkedik a gyermekétkeztetésre szánt keretösszeg, a magyar nyelvű óvodába vagy magyar tannyelvű iskolába járó (1–4. osztályos) gyerekek étkeztetésére harmincezer forint támogatás jut – közölte az államtitkár.

 

– A program célja, hogy a Kárpátalján élő magyarok a szülőföldjükön maradhassanak

– hangsúlyozta a politikus, aki a magyar nyelvű oktatási és kulturális intézmények fenntartását is fontosnak nevezte. A gyermekétkeztetésre szánt keretösszeg megemelése kapcsán pedig megjegyezte: ez a támogatás megemeli a magyar óvodák és iskolák vonzerejét.

Tájékoztatása szerint kilenc kategóriában igényelhető legalább százezres és legfeljebb félmilliós egyszeri fizetéskiegészítés.

Pályázhatnak a magyar nyelvű közoktatási intézményben, az egészségügyben, az elektronikus és nyomtatott sajtóban, a művészeti iskolákban és a speciális intézményekben, például gyermekotthonban dolgozó magyarok is.

Emellett – folytatta – szintén részesülhetnek a támogatásban színészek, előadóművészek, művelődésszervezők és sportegyesületben oktató edzők, valamint a programcsomag lehetőséget ad a magyar nyelven szolgálatot teljesítő egyházi személyeknek is a támogatás elnyerésére.

Potápi Árpád János végül felidézte: a programot 2015-ben hozta létre a magyar kormány, hogy az azóta is tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus okozta gazdasági, szociális és társadalmi válságban segítse a kárpátaljai magyarságot. Hozzátette: a pályázat keretösszege folyamatosan nőtt, a kezdeti 791 millióhoz képest tavaly már több mint kétmilliárd forint támogatás jutott a 14 400 sikeres jelentkezőnek.

Magyar Nemzet

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!