2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Jávor: Évek óta hazudik Orbán

Hír TV

2018. február 19., hétfő 17:14, frissítve: hétfő 18:16

Hazudott Orbán Viktor 2014-ben a felcsúti stadion avatóján, amikor azt mondta, hogy a taotámogatás nem közpénz – írja a Népszava az európai bizottság magyarországi sporttámogatási rendszeréről szóló dokumentumára hivatkozva. Ezek alapján hét éve az Orbán-kormány és Brüsszel megállapodott, hogy addig folyhatnak a taoszázmilliárdok a magyar futballba, amíg AZ eredményei alapján nem tényező Európában. Az unió versenypiaci főigazgatósága rögzítette, hogy a sportkluboknak adott pénz állami támogatás, de ezt a kormány tagadta, csak évekig tartó pereskedés után mondta ki a Kúria. A taopénzek bevételének jelentős részét kormányközeli vállalkozók kapták meg stadionfejlesztésekre az elmúlt években. Az uniós dokumentációt Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerezte meg.

- Milyen érzés az, hogy az adófizetők gyakorlatilag felépítettek egy stadion itt a háza mellett?

- Én úgy gondolom, hogy a magyar gazdaságpolitikai gondolkodás még mindig küszködik a kommunista örökséggel, amit most az ön okfejtéséből is hallhattunk.

Orbán Viktor így reagált a felcsúti stadion 2014-es átadásánál a taopénzek felhasználását firtató kérdésre. A miniszterelnök azt is kifejtette: szerinte a tao nem közpénz.

Ez a vállalkozók pénze, ők használták fel, tehát nem közpénz – tette hozzá. Az elmúlt években számos per indult azért, hogy nyilvánosságra kerüljön, melyik klub mennyi pénzt kapott egyes vállalkozásoktól a taorendszer keretében. Az Orbán Viktor által alapított felcsúti labdarúgó akadémia például öt év alatt 11 milliárd forintnyi támogatásban részesült, a vonatkozó papírokat a bíróság jogerős döntése ellenére sem hozták nyilvánosságra.

Minden olyan kedvezmény, amit az állam a költségvetés terhére nyújt, így a taotörvény rendelkezései alapján igénybe vehető adókedvezmény is központi jellegű, tehát állami támogatásnak minősül, közpénz – mondta ki Baka András, a Kúria bírója.

Ez a döntés a Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint nem volt meglepő, mivel a kormány a sporttámogatási rendszer jóváhagyásának brüsszeli dokumentációjában már korábban elfogadta, hogy a tao közpénz.

Az is nyilvánvaló, hogy a magyar kormány már 2011-ben aláírta és elfogadta, hogy a taotámogatásokat közpénznek kell tekinteni, tehát a magyar kormányfő, Orbán Viktor évek óta hazudik a nyilvánosságnak, amikor a taotámogatásokat úgy próbálja meg beállítani, mintha azokat nem a magyar adófizetők zsebéből, közpénzként fizetnék – mondta Jávor Benedek.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a taorendszer társadalmi célokat szolgál, és kifejezetten pozitív példa lehet Európában. Hidvégi Balázs a konkrét dokumentumok és Jávor Benedek állításai kapcsán gyorsan eljutott a migrációhoz.

Én nem ismerem azt a jelentést, amire hivatkozik, vagy amit Jávor Benedek mond. Azt tudom, hogy a Párbeszéd képviselői rendszeresen támadják a magyar kormányt Brüsszelben, mindig éppen valami mással. Minden bevándorláspárti jelentést és javaslatot megszavaznak és megszavaztak, ez őket jellemzi, ez az ő kampánytevékenységüknek a része, a taotámogatásokról pedig már elmondtam, mit gondolok: ez egy nagyon pozitív, nagyon sikeres rendszer, mely hozzájárul fontos társadalmi célok megerősítéséhez – reagált Hidvéghi Balázs.

A balmazújvárosi labdarúgóklub is részesül taotámogatásban. Az utánpótlás egyesület elnöki tisztségét is betöltő kormánypárti országgyűlési képviselő a bírósági döntésektől és a brüsszeli dokumentumoktól függetlenül azt mondja, még nem dőlt el, közpénznek számít-e a taotámogatás.

Nyilván majd az országgyűlés el fogja dönteni, a következő parlament hogy ez közpénz vagy nem közpénz, vagy vannak arra illetékes emberek vagy illetékes szervek, akik ezt majd eldöntik – mondta Tiba István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

Számítások szerint 2011 óta mintegy 330 milliárd forintnyi adóról mondott le a magyar állam a taorendszer keretében, vagyis az államkassza helyett ennyi ment a sportszervezetekhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!