2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Itt már kezelni tudják az agresszív betegeket is

2015. április 16., csütörtök 19:00

Még mindig nincs végleges megoldás a veszélyes mentális betegek kezelésére, de az Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézet megújult sürgősségi betegfelvételi osztályán már kezelni tudják az agresszív pácienseket is. Az OPAI a betegellátás mellett oktatással és tudományos kutatással is foglalkozik.

Megújult a sürgősségi betegfelvételi rendszer a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézetében, azaz az OPAI-ban. A veszélyes betegeket is itt fogadják, ugyanis az emelt biztonsági szintű pszichiátriai osztály építése el sem kezdődhetett, mert azt a Norvég Alapból finanszíroznák, amit viszont egyelőre befagyasztottak a Miniszterelnökséggel folytatott vita miatt.

„Ha jönnek veszélyes betegek, ez a betegfelvételi részleg az, amelyik az első ellátás során próbálja biztosítani azt, hogy a betegek viszonylag rövid időn belül olyan állapotba kerüljenek, hogy egy másik osztály már át tudja venni az ő kezelésüket. Erre itt egy megfelelő orvosi és nővéri team áll rendelkezésre, hogy az önmaga vagy mások felé irányuló agresszivitást a lehető leggyorsabban tudja megszüntetni” – nyilatkozta Németh Attila főigazgató.

Úgy tudjuk: amennyiben a Norvég Alaptól nem kapják meg a forrást, akkor a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusban pályáznak a szükséges pénzre. Az igazgató szerint a korábbi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet vagyis az OPNI bezárása után már az előrelépés volt, hogy létrehoztak egy szakmai szervezetet, amely végül 2012-ben a Nyírő Gyula Kórházban kapott helyett.

„Ez volt az a hely, amely helyet adott ennek a teamnek, ennek a csapatnak és lehetővé tette azt, hogy a már folyó szakmaszervezési, oktatási és tudományos munkát kiegészítsük a lényeggel: a betegellátással is. Manapság néhányan kétségbe vonják, hogy a betegellátásnak, az oktatásnak és a tudományos kutatásnak egységet kell alkotnia: de mi hisszük és valljuk ebben az intézetben, hogy ennek a három dolognak együtt kell megvalósulni, és ezen dolgozunk mi is” – mondta Kéri Szabolcs, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet tudományos igazgatója.

A szakemberek sokszor a bíróságok munkáját is segítik, például annak megítélésében, hogy egy bűnözőről eldöntsék, hogy mentális beteg-e. De polgári perekben is sokszor kérik a segítségüket. „A hazánkban kicsit mostohán kezelt populációnak nyújtunk hát valamiféle figyelmet és ellátást, akik akár betegségük okán valamilyen bűncselekménybe keveredtek vagy követtek el” – magyarázta Baran Brigitta, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense.

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetbe – előjegyzés alapján – bárhonnan felvesznek beteget. Az elmúlt években teljesen átalakult az addiktológia osztály és a drogambulancia is. A szenvedélybetegeknek pedig terápiás szerződést kell kötniük, amelyben vállalják az együttműködést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!