2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

István, a király: „ma is ugyanolyan fontos, mint a rendszerváltás előtt”

2015. augusztus 19., szerda 12:24, frissítve: szerda 18:52

Szerda este ismét a királydombi helyszínen csendül fel Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált rockoperája, az István, a király. A darabban a szerzőpáros is feltűnik egy-egy dal erejéig. Szörényi Levente szerint a történet ma is ugyanolyan fontos az embereknek, mint a rendszerváltás előtt.

32 év után újra az eredeti királydombi helyszínen adták elő a Szörényi Levente és Bródy János legendássá vált rockoperáját, az István, a királyt. A főpróbát elmosta az özönvízszerű esőzés és sokáig az is kérdéses volt, hogy meg lehet-e tartani az előadást.

„Most az elmúlt napok izgalmát éljük, mert tegnap hihetetlen volt az időjárás, úgyhogy igazán csak reménykedni tudok, hogy minden tökéletesen fog működni az esti bemutatón, mert hát nem tudtuk rendesen végigpróbálni a darabot, és a világítás sem úgy működik, ahogyan kellene” – mondta Bródy János.

A darabban a szerzőpáros is feltűnik egy-egy dal erejéig. Szörényi Levente szerint a történet ma is ugyanolyan fontos az embereknek, mint a rendszerváltás előtt.

„A próbák során körbejártam a Királydombot, és próbáltam visszaidézni azt a hangulatot. Másképp volt elrendezve itt sok minden: a dombon játszottunk, a nézők itt voltak lent, és a többi, és a többi. És hát ez egy óriási élmény, hogy az ember megélheti azt, hogy van egy klasszikussá nemesedett darabja” – nyilatkozta Szörényi Levente.

Nemcsak a helyszín tette különlegessé az előadást, hanem a régi szereplők is. Varga Miklós 32 évvel ezelőtt – a rendezői elképzelés miatt – csak a hangját adhatta Istvánnak, most azonban – 58 évesen – a színpadon is eljátszhatja az általa legendássá tett szerepet. „Nagyon jó dolog feleleveníteni a '83-as évet, amikor én valóban csak a meghajlásnál voltam a színpadon, ez azért jobb érzés, hogy teljes valómban is ott vagyok” – mondta Varga Miklós.

Az ősbemutatón még fennállt a veszélye annak, hogy a darabot betiltják, mondta el a darabba szintén visszatérő Nagy Feró. „Ha kihúzunk oda egy 40-50 méteres piros-fehér-zöld zászlót, akkor lehet, hogy a pártunk és kormányunk ránk szól, hogy nem kellene ennyire…, úgyhogy volt egy ilyen veszélye. Veszélye volt a Himnusznak is a végén. Ha felülről nem kaptál utasítást, akkor nem nagyon lehetett a Himnuszt énekelni” – nyilatkozta Nagy Feró.

Az előadást a telt házas fővárosi dupla koncert után több vidéki nagyvárosban is láthatja a közönség.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!