2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Lényegében kiürült a Keleti

,

2015. szeptember 9., szerda 12:20, frissítve: szerda 19:46

Újabb migránsokkal teli vonatok indulnak Ausztria felé a Keleti pályaudvarról, de még mindig sokan várnak arra, hogy eljussanak Nyugatra.

A Keleti délután ötre lényegében kiürült, csak néhány menekült tartózkodik ott, a tranzitzónában pedig 100-150-en. A reggel 7 óra 10 perckor induló első járat óta mintegy 1200 menekült hagyta el a fővárost. Az egyik tolmács a Hír TV-nek azt mondta, mindenkit tájékoztatnak arról, hogy csak Hegyeshalomig vegyenek menetjegyet, mert onnan gyalogszerrel kell megközelíteniük az osztrák határt.

Nem sokat változott a helyzet délután három órára a Keleti pályaudvaron, mondta el a helyszínről a Hír TV tudósítója. Mostanáig hatszáz és hétszáz közé tehető azoknak a menekülteknek a száma, akik innen indultak el Hegyeshalomra, Győrbe, vagy Bécsbe. Előbbi kettő célállomásra tartó vonatokra 200-250 menekültet engednek fel, míg utóbbi, az osztrák fővárosba tartó szerelvényekre jóval kevesebbet, csak 40 és 100 közötti menekültet. A többi, már előre megváltott jeggyel rendelkező magyar utas továbbra is elkülönítve, első osztályon utazhat a célállomásokra. A rendőrség a migránsok útiokmányait nem ellenőrzi.

Folyamatos a vonatforgalom nyugat irányába a Keleti pályaudvarról, délre mintegy 600 migráns hagyta már el a fővárost. Az állomáson azonban továbbra is sokan várakoznak, a menekültek elégedettek a magyar rendőrök hozzáállásával. A Hír TV tudósítója azt mondta, egy kocsira átlagosan 140 migráns fér föl, a magyar utasok az első osztályon utazhatnak, függetlenül attól, hogy hová szól a jegyük.

10.10-kor indult, valamint 10.38-kor is indul vonat Győrbe. Az előbbire 280, az utóbbira 200 migráns fért fel – mondta tudósítónk 10 órakor. A rendőrök elsősorban a családokat engedik fel. A családos migránsok gyerekfeltartással jelzik, hogy ők egy család, és a rendőrök ez alapján válogatják ki őket a tömegből és engedik fel őket a szerelvényre. A mai napon már körülbelül 500-600-an indultak el a Keleti pályaudvarról Nyugat felé, azonban folyamatosan érkezik az „utánpótlás”.

Továbbra is több száz migráns vár arra, hogy feljusson a Bécsbe tartó vonatra – mondta riporterünk 9 órakor. Indult egy vonat 9.10-kor, azonban nem férnek fel annyian a vonatra, mint amennyien várakoznak, a rendőrség próbálja kordában tartani az elégedetlen tömeget. Azt, hogy kiket engednek fel a vonatra, családegyesítés szempontjából választják ki.

Csak 80-100 embert engedett be a több százból a rendőrség a peronokra a Bécsbe tartó vonatokra – mondta tudósítónk fél 8 után. A tömegben egy férfi rosszul lett és összeesett, a többi menekült áttaposott rajta, végül az önkéntesek emelték ki a peron szélére, ahol aztán ellátták. Sok migránst lehet látni a nemzetközi jegypénztárakban, mivel a Nyugatra utazáshoz a rendőrség nem kér úti okmányokat, csak érvényes menetjegyet.

Több száz migráns várakozik rendőrsorfallal körülvéve a Keleti pályaudvaron arra, hogy felszállhassanak az Ausztriába tartó vonatra – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 7 órakor. A migránsok elégedetlenek, türelmetlenek, többször nekirohantak a rendőrsorfalnak, megpróbálva átnyomni magukat a rendőrökön, akik azonban nem alkalmaztak kényszerítő intézkedést. A tranzitzónában az előző napokhoz képest lényegesen kevesebb bevándorló van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!