2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Ismét működnek a jégeső-elhárítók

2015. május 10., vasárnap 13:05, frissítve: vasárnap 13:12

Május elsejétől ismét működik három megyében a jégeső-elhárítás. A rendszer biztos védelmet nem tud nyújtani, de így is mintegy négymilliárd forint mezőgazdasági terményt óv meg a természeti csapástól.

A Mecsek egyik legmagasabb pontján a 80-as években üzembe helyezett jégeső-elhárító radar májustól szeptemberig működik. A berendezés azonnal tud adatokat szolgáltatni a zivatarfelhőkről. „Olyan 256 kilométer sugarú körben felderít, és pontos méréseket 128 kilométer sugarú körben végez, és ezen kívül van még egy olyan programja is, hogy közben magasságot is mér, tehát a felhők a csapadékrendszernek a magasságát. Hol van a zivatarnak a góca, milyen magas és akkor ezekből sok mindent tud, tud következtetni ezekből az adatokból” – mondta Völker József radarmérnök.

Riasztás után talajgenerátorok segítségével ezüst-jodidot juttatnak a levegőbe, mely a jégszem méretét csökkenti. Baranya, Tolna és Somogy megyében 141 ilyen berendezés működik. Statisztikák szerint az elhárítás hatásfoka 70 százalékos. „A jégeső-elhárítás nem tudja teljesen elhárítani a jeget, akár a védett terület fölött sem. Azt kell róla tudni, hogy a jég méretet tudja csökkenteni. Nyilván nem tudjuk lejátszani, mi lett volna, hogyha nem működtek volna a jégeső-elhárító berendezések, de vannak olyan zivatarfelhők, amelyeknél sajnos hiába megy az elhárítás, a jégméret, még ha csökken is, így is igen nagy méretű jég tud hullani a földre” – mondta Csirmaz Kálmán meteorológus.


A jégeső-elhárítás működését, az állami támogatás mellett mezőgazdasági termelők, önkormányzatok, biztosítók és hegyközségek befizetései teszik lehetővé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!