2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Iránytű: Nincs lefutva a választás az ellenzék számára Szentesen

Hír TV

2018. március 23., péntek 07:00, frissítve: péntek 08:39

Csongrád megye 3. számú, Szentes központú választókerületben sincs behozhatatlan előnye a kormánypárti jelöltnek, derül ki az Iránytű Intézet felméréséből. A pártot választók 45 százaléka voksolna Farkas Sándorra (Fidesz–KDNP), míg a legerősebb ellenzéki jelölt a jobbikos Szabó Zoltán Ferenc, rá 30 százaléknyian szavaznának.

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (százalék)

 

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 45 százaléka a Fidesz–KDNP jelöltjére szavazna. Szabó Zoltán Ferenc a Jobbik színeiben 30 százalékot tudhat maga mögött. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Eörsi Mátyásra 16 adná szavazatát. Az LMP jelöltje 4, a Momentumé 2 százalékon áll.

Az Iránytű mérésének eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor Farkas Sándor az érvényes szavazatok 45,8 százalékát szerezte meg. A Jobbik színeiben Dudás Zoltán Sándor 24,3 százalékos eredményt ért el, míg a baloldal közös jelöltjére, Komáromi Zoltán Pálra 21,3 százalék voksolt. Az ellenzéki erőviszonyok a baloldal és a Jobbik között azóta jelentősen módosultak utóbbi javára. Gurdon Lajos az LMP színeiben 3,8 százalékot szerzett.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 14-től március 17-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) készítették. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb ± 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

Pártpreferenciák a teljes népesség körében (százalék)

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 27 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbikra a választókerület jogosultjainak 15 százaléka voksolna. Az MSZP–Párbeszéd a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re 3 százalék voksolna. A választókerület jogosultjainak 21 százaléka szavazna, de jelenleg nincs szilárd pártpreferenciája, míg 15 százaléka szintén szavazna, de titkolja, hogy kire.

Pártpreferenciák a pártválasztók körében (százalék)

 

A pártot választani tudók 46 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 25 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd ebben a kategóriában 10, a DK 9 százalékon áll. A választókerületben az LMP 5 százalékos támogatottsággal bír, míg a Momentum 3 százalékon áll. A DK jelöltje kevesebb voksa számíthat, mint az MSZP–P és a DK összeadott támogatottsága. Átszavazás figyelhető meg a Jobbik jelöltjének irányába.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!