2022. 01. 26. Szerda Vanda, Paula napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 07:00

Iránytű: Lázár verhető, a jobbikos Kiss Attila gyűrheti le a vásárhelyi körzetben

Hír TV

2018. március 14., szerda 07:05, frissítve: szerda 11:35

Lázár János jelenlegi kancelláriaminiszter és a jobbikos Kiss Attila, a makói Jobbik és a választókerület elnöke közt dőlhet el az egyéni mandátum sorsa a Csongrád megye 4. számú választókerületében (Hódmezővásárhely központtal) – derül ki az Iránytű Intézet reprezentatív, 500 fős mintán készült felméréséből.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 43 százaléka a Fidesz–KDNP, 33 százaléka a Jobbik jelöltjére voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére 15 százalék szavazna. A teljes népességen belül igen magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya (több mint 30 százalék). Az egyéni mandátum sorsát ők, illetve az átszavazók (úgynevezett taktikai szavazók) dönthetik el.

 

Az Iránytű Intézet mérésének eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor Lázár János (Fidesz–KDNP) 43,6 százalékot, dr. Kiss Attila (Jobbik) 24,8 százalékot ért el, a választási szövetséget kötő baloldal jelöltje 19,5 százalékot szerzett; az LMP-s Nagy Bandó András 6,9 százalékot, más jelöltek összesen az érvényes voksok 5,2 százalékát kapták.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 8-tól március 10-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezte az Iránytű Intézet. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb ± 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP jelentősen elmarad országos átlagától, a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 16 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal kifejezetten gyenge a választókerületben, az MSZP mindössze 5 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. Az LMP szintúgy 3 százalékon áll. A választókerületben elképesztően magas, 31 százalékos a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, 12 százalék.

 

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 31 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP támogatottsága ebben a kategóriában 10, a DK 5 százalékon áll. Az LMP 6, a Momentum 2, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a kireszavazzunk.hu-n. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!