2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Ingyen sem kellett a gyermekorvosi praxis

,

2015. május 15., péntek 07:55, frissítve: péntek 08:05

Települési gyermekorvosért tüntettek csütörtök délután a szabadszállásiak. Szegeden sincs minden praxisra szakember – a városvezetés két körzet összevonásával próbálja megoldani a hiányt. A kormány speciális hitellel és a háziorvosok iparűzési adó alóli mentesítésével segítené a doktorok letelepedését.

Bárányhimlős kisfiával érkezett egy apuka az egyik szegedi gyermekorvoshoz. A jelenlegi rendelőbe gyalogszerrel is el tudtak eddig jönni, júniustól viszont busszal vagy kocsival kell szállítani a gyerekeit. „Nyilvánvaló, hogy sokkal kényelmesebb, ha helyben van egy orvosi rendelő. Az is megoldható, hogy átjárjunk, vagy bejárjunk Szegedre, ott van egy sportcsarnok, a MÁV-kórház rendelője, de sokkal nehézkesebb lesz a parkolás, főleg ha több gyereke van egy családnak és úgy kell elmenni valamelyikkel az orvoshoz, hogy a másikat közben nem tudja hova rakni” – mondta Vincze Róbert szülő.

A korábbi gyerekorvos nyugdíjba vonult, helyére már egy éve hiába keresnek szakembert, ingyen sem kellett senkinek a gyermekorvosi praxis. Szeged ezért két körzet összevonása mellett döntött. A szocialista városvezetés úgy véli: az orvoselvándorlás miatt nem találtak háziorvost az egyetemi városban sem. „Egy viszonylag kis kártyaszámú körzetről volt szó, ahol az első hírre, hogy a doktornő nyugdíjba vonul, többen, majdnem a betegek egyharmada át is helyezte a kártyáját más praxisba. Én úgy látom, hogy nem nagyon tudnak olyan lehetőségeket felmutatni, amik hosszú távon biztosítani tudják a megfelelő életszínvonalat az orvosok számára” – fogalmazott Berkesi Ottó önkormányzati képviselő.

Szabadszálláson a gyermekorvosi rendelő ajtajára kiragasztott felhívás tájékoztatja a szülőket arról, hogy május elsejétől megszűnt a gyermekorvosi rendelés. „Ezerkétszáz gyerek maradt ellátatlanul rögtön másnap, ahogy a doktor úr elment. Fél évvel ezelőtt bejelentette a távozását, valamint jelezte azt, hogy nehéz lesz gyerekorvost szerezni. Ő most már ingyen átadná a praxisát, próbált maga helyett keríteni valakit, de hát ugye Magyarországról vándorolnak el az orvosok, orvoshiány van” – mondta Kisné Vidéki Eszter.

A Jobbik szerint a gyermekorvosok pótlásáért a járási hivatal és a városvezetés sem tett meg mindent. „Lehetőség lett volna arra – véleményünk szerint –, hogy a járási hivatal népegészségügyi osztályától kérjék azt, hogy egy évig ideiglenes helyettesítést rendeljen el a körzetbe, illetve a város köthetett volna szerződést az OEP-pel is, hogy ennek a körzetnek további egy évre a működése biztosítva legyen. Ez nem történt meg, ezeket a lépéseket hiányoljuk” – nyilatkozta Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő.

Amíg nem találnak új doktort, a környékbeli településeken, Izsákon, Kerekegyházán és Kunszentmiklóson látják el a szabadszállási beteg gyermekeket. A kormány speciális hitellel és a háziorvosok iparűzési adó alóli mentesítésével segítené a praxisok betöltését.

Az iparűzési adó alóli mentesítés nem lesz kötelező – arról az önkormányzatok dönthetnek, hogy megadják-e a kedvezményt házorvosaiknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!