2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ingatlanos honlapon árulja a Bálnát az önkormányzat

2017. november 6., hétfő 12:45, frissítve: hétfő 13:21

Nyilvános apróhirdetésben, az Ingatlan.com portálon hirdeti az önkormányzat a ferencvárosi Bálnát, 11 milliárd forintért. Az épület hasznosítására 3 millió forint letétele után bárki pályázhat.

Az általában lakáshirdetéssel foglalkozó Ingatlan.hu gyakorlatától szokatlan módon pályázati felhívást tett közzé a Fővárosi Önkormányzat a Duna-parti Bálna értékesítésére. A hirdetés első ránézésre viccnek tűnik, de kis ellenőrzés után kiderül, nem az. Mind az önkormányzat, mind a Bálnát is kezelő Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. korábban is hirdetett ingatlanokat az oldalon, igaz olyan értékes épületet, mint a Bálna, mostanában nem.

A Bálna kulturális központot – régebbi nevén CET – legalább 11 milliárd forintért értékesítenék, a leendő vásárlótól pályázatot is kérnek az ingatlan hasznosítására, a pályázási díj 3 millió forint. Emellett a vásárló köteles megvenni a Bálnához tartozó ingóságokat is 6 millió forintért.

Legjobb esetben nullszaldós lehet a projekt

A még a Demszky-érában megkezdett, 2013-ban átadott Bálnával kezdettől fogva problémák akadtak. Építés közben viták robbantak ki a főváros, az ingatlant fejlesztő Porto Investment Hungary Kft. és a generálkivitelező WHB Építő Kft. között, ami miatt sok alvállalkozót nem fizettek ki, és az épület befejezése éveket csúszott. A Bálnával az átadás után is problémák akadtak: funkciója elvileg az lenne, hogy kulturális programoknak, kiállításoknak, éttermeknek és kávézóknak adjon helyet, azonban sosem sikerült az épületet hatékonyan kihasználni, emiatt hamar komoly veszteség halmozódott fel. Az ingatlan nagy részét a közelmúltig nem sikerült kiadni, 2015-ben állítólag csak hetvenszázalékos volt a kihasználtsága.

A beruházás eredetileg 9 milliárd forintba került, ehhez viszont még hozzájönnek a három évi fenntartás költségei. Budapesten régóta beszéltek arról, hogy megszabadulnának az épülettől, a lehetséges vevők között felmerült a Magyar Nemzeti Bank is, amely látogatóközponttá és pénztörténeti múzeummá szeretné alakítani. Arról, hogy nyílt pályázaton értékesítsék a Bálnát, végül szeptemberben született döntés a Fővárosi Közgyűlésen. A testület határozata szerint a döntés oka, hogy „a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazásával sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése”. A közgyűlés szerint ha sikerül eladni 11 milliárdért az épületet, még kijöhet veszteség nélkül a projektből a főváros. Az viszont, hogy a már szeptemberben meghirdetett pályázatot most már az Ingatlan.comon népszerűsítik, arra utal, hogy nem tolonganak a vevők a Bálnáért.

A vásárlótól azt várják, hogy megoldja „a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, a benne nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna-beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár fedezetet nyújt a Bálna-projekt eddigi ráfordításaira”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!