2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Indul az allergiaszezon

2015. április 12., vasárnap 15:30, frissítve: vasárnap 15:30

A hirtelen beköszöntött kora nyári időben már többfelé is virágzik a nyír és a kőris. Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint a levegőben mért pollenkoncentráció egyes területeken már ezen a hétvégén elérheti a kritikus szintet. Ezért az allergiások jobban teszik, ha már felkészülnek a tünetek megelőzésére.

Tavasszal az allergiaszezon is elindult, a hétvégén országszerte jelentősen megnő a levegőben lévő nyírfapollen mennyisége, egyes területeken elérheti a nagyon magas szintet is. „A nyírfa elkezdett virágozni és a pollenszintje a hétvégén meg fog emelkedni, magas és nagyon magas koncentrációban fog megjelenni – a nagyon magas koncentráció inkább a déli országrészekben, míg a magas koncentráció a hűvösebb északi és nyugati területeken. Azt kell tudni, hogy a nyírfa erősen allergén: az allergiások körülbelül 20-25 százaléka mutat túlérzékenységet a pollenjével szemben” – mondta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa.

A tünetek miatt egyre többen keresik fel háziorvosukat. „Nem egy fatális betegségről van szó, viszont teljesen tönkre tudja tenni az ember életét, hogyha dugul az orra, nem kap levegőt, vagy éppen ellenkezőleg, nagy mennyiségű, vízszerű orrváladéka van, ha könnyezik, ha nem lát, ha viszket a bőre. Ezeket a tüneteket patikákban receptre, illetve recept nélkül kapható gyógyszerekkel lehet csillapítani” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy a pollen nem ellenség, hisz a természet része. Szerinte az allergia inkább civilizációs betegség, kétszáz évvel ezelőtt még kutatni sem lehetett volna. Azt mondta: egészséges környezettel és életmóddal, vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásával el lehetne kerülni az allergiát. „Nem a pollen váltja ki az allergiát, hanem mi a rengeteg természetellenes beavatkozásunkkal, és amikor parlagfűpollenről vagy bármiről beszélünk, ez csak a jéghegy csúcsa, ezek csak jelzői annak, hogy teljesen rossz úton járunk. Nem a természetet kell kiirtani, hanem magunknak kellene egy kicsit elgondolkodni” – mondta Pós Péter.

Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése szerint a levegőben a nyírfa mellett a kőris, a fűz, a juhar és a nyárfa pollenje lehet még jelen tüneteket okozó mennyiségben. Az éger, a mogyoró és a szil szezonja azonban már véget ért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!