2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ilyenkor persze jól jön a pénz Brüsszeltől

Hír TV

2018. március 4., vasárnap 14:39

Brüsszel pénzén csinosítják azt a falut Tokaj-Hegyalján, ahol borászata és pálinkafőzdéje is van Mészáros Lőrincnek. Szintén uniós támogatásból épül végül meg a sátoraljaújhelyi függőhíd is. A milliárdok – papíron – a gazdaság fejlesztését szolgálják.

A látogatóközpont helyét már kialakították, a teherlift a helyén. A 700 méter hosszú függőhíd a Szár-hegyet és a Vár-hegyet köti majd össze Sátoraljaújhelyen. A turistalátványosság megépítését 2,5 milliárd forinttal támogatja a kormány olyan uniós pénzből, amely a gazdaságfejlesztést szolgálja. A kisváros polgármestere nem állt kamera elé. Egy korábbi interjújában azt mondta, hogy a függőhíd munkahelyeket teremt és növeli Sátoraljaújhely versenyképességét.

„Egy ilyen volumenű beruházás jó lesz a településnek és jó lesz a város polgárainak is, remélem, bár hozzá kell tennem, hogy előzetes hatástanulmány, gazdaságossági számítások nem előzték meg ezt, de hát, miután tudomásom szerint ez százszázalékos támogatottsággal valósul meg, így hát nyilvánvaló, hogy támogatjuk ezt a beruházást” – mondta Pasztorniczky István, a Jobbik sátoraljaújhelyi önkormányzati képviselője.

A Demokratikus Koalíció látványberuházást emleget.

„Emiatt a beruházás miatt nem lesznek új munkahelyek, nem fogja megoldani a térség problémáit, az emberek problémáit ez a beruházás. Már maga az felháborító, hogy közel 78 millió forint volt a pályáztatásnak az összege, ennyivel lett ugyanis befutó az a pályázó cég, aki megterveztette ezt a köztudatban üveghídként elhíresült függőhidat. Mi azt gondoljuk, hogy ezt a 78 millió forintot lehetett volna inkább a sátoraljaújhelyi éhező gyerekek megsegítésére fordítani” – így Zaveczki Tibor országgyűlésiképviselő-jelölt.

Az 1100 lelket számláló Bodrogkeresztúr 1,2 milliárd forint uniós támogatást kap a falu turisztikai központjának helyreállítására. A településen az elmúlt években vetette meg a lábát a miniszterelnök egyik barátja. Mészáros Lőrinc előbb borászatot, majd pálinkafőzdét vett magának. A polgármester Bodrogkeresztúron sem állt szóba a Hír TV-vel. A térség jobbikos országgyűlésiképviselő-jelöltje aránytalannak tartja az elnyert összeget.

„1,2 milliárd forint Gazdasági Innovációs Operatív Programra érkezett erre a településre, amit még egyszer mondok, hogy örülök neki, viszont arra fel kívánom hívni a figyelmet, hogy 31 település Leader közösségébe 501 millió forintot vagy 503 millió forintot sikerült átcsoportosítani a kormánynak. Ezen a 31 településen ebből az 503 millió forintból viszont meg kellene valósítani a gazdaságfejlesztést, meg kellene valósítani az egyházak indokolt fejlesztéseit, értelemszerűen, illetve beruházásait, valamint a civil szervezeteket is támogatni szükséges lenne” – mondta Bíró László országgyűlésiképviselő-jelölt.

Az alig 600 lelkes Telkibánya a turizmusból él. A faluban az arany- és ezüstbányászat múltját bemutató témapark épülhet másfél milliárd forintból. Ez az összeg szerepelt egy tavalyi kormányhatározatban, és ez az összeg szerepel a friss kormányhatározatban is.

„Ezekhez a forrásokat a kormány 2017-ben már egyszer megteremtette, ideítélt nekünk egy másfél milliárdos összeget, és a 2018. február 26-i már módosította. Ezért többet erről sajnos még nem tudunk mondani, hogy pontosan milyen pénzügyi fedezetei lesznek ennek, de mi szeretnénk itt, Telkibányán, hogy megvalósuljon a program” – mondta Karsai Zoltán, Telkibánya független polgármestere.

A kormány eredetileg úgy számolt, hogy a sátoraljaújhelyi, a bodrogkeresztúri és a telkibányai turisztikai fejlesztésekhez a magyar adófizetők pénzéből járul hozzá. A friss kormányhatározatban viszont már az európai uniós források szolgálnak fedezetül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!