2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Illés Zoltán: Egy új kormány biztosan leállítja Paks II.-t

2017. szeptember 1., péntek 05:52

Korántsem biztos még, hogy megépül Paks II. – mondta Illés Zoltán Egyenesen című műsorunkban. A volt államtitkár szerint az atomenergia elavult, szerinte inkább a megújuló energiába kellene fektetni. A politikus elindulna a választáson a Fidesz színeiben, ám szerinte a kormány jelenleg alja politikát folytat.

Illés Zoltán szerint nincs igaza Szijjártó Péter külügyminiszternek, amikor azt mondta a Paks II. beruházás kapcsán, hogy már minden eldőlt. Ezt arra alapozza, hogy 4 év alatt az előkészületek sehova sem jutottak. „Legalább 10-12 év egy ilyen atomerőmű megépítésének ideje. Választások lesznek 2018-ban, 2022-ben és 2026-ban is és egy új magyar kormány biztos, hogy leállítja a paksi építkezést, akármilyen állapotában van” – mondta. Hozzátette: az oroszokkal, akik a hitelt nyújtják a beruházáshoz, utána meg lehetne állapodni a költségek tekintetében.

A volt államtitkár, egyetemi tanár szerint a mai napig nem dőlt el, hogy Magyarország amerikai vagy orosz védnökség alatt áll. Úgy véli: bár a NATO-csatlakozáskor ez eldőlni látszott, de ez újból és újból megkérdőjeleződik. „A két nagyhatalom nem osztotta fel még a világot, Orbán Viktor pedig úgy taktikázik, hogyha Magyarország amerikai védnökség alatt van és az amerikaik jóban vannak az oroszokkal, akkor ő nyerhet, ha pedig orosz védnökség alatt áll az ország, akkor pedig eleve jó lóra tett” – fejtette ki, majd hozzátette: szerinte ez egy jó taktika, de nem atomerőművel kellene megpecsételni. Ráadásul az atomenergia egy elavulófélben lévő technológia.

Illés Zoltán szerint az energiapolitika szempontjából Magyarországnak nem lenne szüksége a paksi atomerőműre. „Egyrészt ha csatlakoznánk az európai villamoshálózathoz, akkor az EU területén megtermelt összes villamosenergia számunkra is egyfajta háttérországot biztosítana, tehát nem kellene önellátásra berendezkedni.”

A volt államtitkár szerint Paks II. megépítése drága, veszélyes és függőségi viszonyt alakít ki. Nem utolsósorban a korrupció itt is felütheti fejét. „Ha egymilliárdból síbolnak el 10 százalékot az más, mint 13 milliárdból, és itt euróról beszélünk.”

A Fidesz 19. számú párttagkönyvének tulajdonosa, a mai napig a Fidesz tagja, de szerinte egy értékorientált, erkölcsösebb politikára lenne szükség.

Illés Zoltán szerint a Fideszben veszélyben van a 2018-as választásokat illetően, úgy véli, hogy leválthatják a jelenlegi kormányt. Elmondta, amennyiben felkerülne a Fidesz választási listájára, nem utasítaná el, erről a közelmúltban már tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Szerinte azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége. „A Fideszen belül sok ember van, aki hasonlóan gondolkodik, mint én, legfeljebb nem mondja el a véleményét, de szükség van arra, hogy ez a másféle gondolkodás megjelenjen a párton belül is.”

A volt államtitkár szerint a Fidesz jelenleg egy aljas politikát folytat azzal, hogy ellenségképeket gyárt. „Ez méltatlan a Fideszhez, nem így kellene politizálni.”

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!