2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Így tartanák itthon az orvosokat

2015. február 24., kedd 19:27

Március végére készíti el az egészségügyi államtitkárság béremelési javaslatát, ami az orvosok béremelését az itthon maradáshoz és a paraszolvencia elutasításához kötné.

Egy főorvosi vizitért a látogatók bevallása szerint átlagosan majdnem 7000 forintot fizetnek. Egynapos műtéteknél több mint 20 ezer forint az átlag, komolyabb beavatkozásnál azonban a 60 ezer forintot is elérheti az összeg. Az egészségügyi tárca béremeléssel szorítaná vissza a hálapénzt. „Magát a hálapénzrendszert így fentről, erőszakkal nem lehet megszüntetni. Ez a mód, amit a bérrendezés keretében esetleg, ha a kormány és a szakma is elfogadhatónak tartja, ez hosszú távra tudja ezt a kérdést rendezni, hiszen az orvosok és az állam kapcsolatában egy olyan megállapodás jön létre, amelyet ha nem vállal, akkor az államnak ilyen szintű kötelezettsége már nem lesz irányába, hogy életpálya vagy komolyabb központi bérrendezés” – fogalmazott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.


A Magyar Kórházszövetség szerint a paraszolvenciát nem lehet mindösszesen a béremeléssel kiváltani. „Egyáltalán nem egyszerű a kivezetése. Nagyon sok pénzügyi és szabályozási elemhez kell hozzányúlni, és tudományos igényű analízisekre kell alapozni egy programot, ami sok év alatt valósíthatja meg a hálapénzrendszer kivezetését. Önmagában egy béremelés, főleg hogyha az részleges és nem teljes mértékű, ezt a problémát nem fogja tudni kezelni” – nyilatkozta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az európai alkalmazott orvosok szövetségének összehasonlítása szerint a legjobban Belgiumban fizetik meg az orvosokat, de a magyarok által kedvelt Németországban és Nagy-Britanniában is többszörösét keresik a szakorvosok, mint idehaza. A tárca bérfejlesztési javaslatával 100-200 ezer forinttal emelné a fizetésüket, cserébe le kellene mondaniuk a hálapénzről és a külföldi munkáról. „A szakorvosok tekintetében minden ilyen jellegű intézkedést ki kell venni. Az, hogy nem fogadhatnak el hálapénzt, az egy nagyon fontos üzenet egyfelől és tényleg a rendszer tisztításának irányába mehet, hiszen a Magyar Rezidens Szövetség kezdte el a hálapénzkampányt, tehát mi mindenképp támogatunk olyan intézkedéseket, amely a hálapénzrendszer megszűnése irányába mehet, de még egyszer: csak következő lépésként és mindenféle röghöz kötés nélkül” – fogalmazott Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A bérrendezésről szóló javaslat március végén kerülhet a kormány elé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!