2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:55

Ígérete ellenére árat emelt az igazgató, háborognak az árusok

2016. április 2., szombat 10:55

Határozatlan időre felfüggesztik a tevékenységüket a szegedi Cserepes sori piac kereskedői, mert nem sikerült a nemrég kinevezett igazgatóval megállapodni az árusok bérleti díjairól. Az új vezető április 1-jétől egyoldalúan mintegy 50 százalékkal meg akarja emelni a közel 200 kereskedő bérleti díját, pedig korábban azt ígérte, maradnak a régi árak.

Egymás szavába vágva veszekedtek az árusok az igazgatóval és a cég jogi képviselőjével. Azt kifogásolták, hogy hiába egyeztek meg tegnap abban, hogy áprilisban még a régi tarifák alapján árulhatnak, ma mégis az emelt összeget kérték tőlük. Ez a helyi újságban is megjelent, a cégvezető azt mondta: „áprilisra még a korábbi egyéni megállapodás alapján kötött szerződés szerinti bérleti díjat fizetik az árusok”. Ezzel szemben ma már visszakozott, szerinte csak pavilonosokra vonatkozott az egyezség. Az árusokra biztonsági őröket és rendőrséget hívott a cégvezető.

„A rendőrségnek a képviselői elmondták, hogy azért jöttek intézkedni, merthogy nem vagyunk hajlandóak befizetni a magunk után kipakolt asztal helypénzét. Ez nem így van! Mi akartunk fizetni csak ők nem vették el, nyilvánvaló, hogy a tegnapi megállapodásunk szerint kívántuk volna végrehajtani. Erre garanciát adott az igazgató úr, amit a mai nap folyamán megtagadott” – mondta Hamza János kereskedő.

Az új díjszabás közel 50 százalékkal emelné meg az eddigi bérleti összegeket, amit a kereskedők már nem tudnának kitermelni. A szegénypiacnak is nevezett piacon van olyan bérlő, aki eddig 100 ezer forintot fizetett egy bódéért, ezt a duplájára, 200 ezerre emelkedne havonta. Másnak a 30 ezer forint helyett 42 ezer forintot kellene fizetnie, a dobozokért pedig 2500 helyett 4000-ret kérnének. Ez több esetben a belvárosi négyzetméterárakat is meghaladja. „Az érintett bérlők, árusok és kereskedők teljes összhangban, mindenféle ellenvetés nélkül úgy döntöttek, hogy határozatlan időre felfüggesztik a Cserepes sori piacon a tevékenységüket” – jelentette ki Szabó Bálint, a kereskedők érdekképviselője.

Ez mintegy 200 árust jelent, így az is előfordulhat, hogy szombaton egyetlen árus sem lesz a piacon. „A határozatlan felfüggesztésben az is benne van, hogy minél hamarabb szeretnénk újra normális körülmények között, egységes díjszabás mellett, rendezett körülmények mellett tevékenykedni. Azt szeretnék a bérlők, hogy lehetőség szerint mihamarabb – jó lenne már hétvégén, de ennek esélye minimális – de legkésőbb jövő héten, kedden újra valamennyi bérlő elfoglalhassa a helyét” – tette hozzá Szabó Bálint.

Amennyiben nem születik megállapodás, akkor a kereskedők a városháza előtt demonstrálhatnak, és az tervezik, hogy a legközelebbi közgyűlésre is bemennek. A kereskedőket támogató petíciót már több mint ötezren írták alá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!