2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Hosszú várólistára számíthatnak a nyugdíjasok

Hír TV

2017. november 18., szombat 11:26, frissítve: szombat 12:50

Hosszú várólistára számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik idősotthonba szeretnének bekerülni. A kormány ráadásul inkább a házi segítségnyújtásra helyezi a hangsúlyt, a férőhelyek számának növekedése így nem tart lépést az igényekkel.

A kormány elkötelezett, hogy fejlessze az idősek számára rendelkezésre álló szociális szolgáltatásokat – mondta a szociális államtitkár. A bentlakásos intézményekről az olcsóbb házi segítségnyújtásra helyezik a hangsúlyt, de eközben az idősotthonokról sem felejtkeznek el – ígérte Czibere Károly korábban.

„A kormány elkötelezett abban is, hogy fejlessze az idősotthoni rendszert, ezért történt az, hogy az elmúlt hét évben ugye 51 ezerről 57 ezerre nőtt az idősotthoni férőhelyek száma” – jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Azt mondta: nagyobb ütemben emelkedik a férőhelyek száma, mint az időseké, és évente kétszer pályázhatnak az intézmények kapacitásbővítésre. Az otthonokba azonban így is nehéz bekerülni.

Az egyik ózdi gondozóba idén eddig 6 új lakó tudott beköltözni. „Ebéd után pihenés, azt csinálunk, amit akarunk. Mikor jó idő volt, még kimentünk, már most ugye, hogy hideg van, nem nagyon megyünk. De vacsora is, mindent megkapunk, úgyhogy meg vagyok elégedve” – mondta Riskó Jánosné, az egyik lakó.

Az idősek szeretnek itt élni, és nagyon sokan jelentkeznek. „Nagyon-nagyon nagy a várólistánk. 71 fő soron kívüli és 50 fő sorrend szerinti várakozónk van. Azt kell mondani, hogy jelen esetben 2016-os kérelmezőt tudunk behozni” – mutatott rá Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézményének vezető ápolója, Ráki Pálné.

Ez nem egyedülálló az országban. Legkevesebb 3-6 hónap várakozással kell kalkulálnia egy idős embernek, ha be akar kerülni egy otthonba, ám nem ritka a 1,5-2 éves várakozás sem. Az Idősekoldala.hu gyűjtőoldal jelenleg Magyarországon 403 állami, 142 egyházi és 122 magánotthont tart nyilván.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!