2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Himalája turné, a vesémet elhagyom” – kerekesszékezés Magyarországon

Hír TV

2018. június 9., szombat 12:21, frissítve: szombat 13:04

Még több akadálymentesítő beruházásra lenne szükség Budapesten – az érintettek szerint. 2014 óta több mint 5 és fél milliárd forintot költöttek a célra. A mozgássérültek segítésében azok a fővárosi irodaházak járnak az élen, ahol több a külföldi bérlő.

A Célpontnak megszólaló Zoltán 20 éve egy baleset miatt került kerekesszékben. Óbudán él. 

„Innen jön a kaland, a Himalája turné, és innentől a vesémet elhagyom”

– mondja az okmányirodához igyekezvén a Szentlélek tér macskaköves szakaszához érve.

De a helyzet máshol sem jobb. Az akadálymentes közlekedés hiányzik a Pesti belvárosból is.

„El vagyunk dugva a társadalomban, olyan mintha nem is lennénk. De kimész Bécsbe, a Máriasegítség Strasszéra és negyven darab kerekesszékessel találkozol tíz percen belül. Élnek, dolgoznak, vásárolnak, de mész Budapesten, nem látsz kettőt három nap alatt, mert nem aktívak az emberek, nem dolgoznak, nincs pénzük” – véli Vincze Zoltán kerekesszékes.

Magyarországon például azokban az irodaházakban veszik komolyabban a mozgássérültek segítését, ahol sok külföldi cég bérel helyiséget.

Dobai Tibor jól ismeri a nehézségeket. Térinformatikusként olyan egy alkalmazást fejleszt, amit legegyszerűbb lenne talán kerekesszékes útvonal-tervezőnek nevezni. Az általuk szolgáltatott adatokat az infrastruktúra fejlesztésekénél is fel lehetne használni.

„Amikor kiderül, hogy ez egy pénzbe kerülő szolgáltatás, amire áldozni kellene, akkor már kevésbé lelkesek (...). Azok az önkormányzatok, akik itthon és külföldön nyitottak, azok valószínűleg kevésbé fókuszálnak a dolog anyagi természetére, inkább a hasznosságára vagy a társadalmi értékére” – emelte ki a térinformatikus.

Az EU-s források felhasználását koordináló Széchenyi 2020 programban 2014 óta 5,6 milliárdot költöttek el arra, hogy a kerekesszékesek közlekedése javuljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!