2018. október 20.,
szombat, Vendel napja

Hideget és meleget is kapott Orbán Viktor Izraelben

Hír TV

2018. július 20., péntek 15:16, frissítve: péntek 18:11

Ha nem is kiemelten, de fontos hírként kezelte az izraeli sajtó Orbán Viktor miniszterelnök látogatását – a Horthyról szóló ellentmondásos kijelentései mellett Izrael-barát hozzáállásáról is írtak. A Jerusalem Post újságírója szerint Magyarország kulcsszereplővé vált Benjamin Netanjahu Európa-politikájában.

Orbán Viktor miniszterelnök feleségével érkezett a Siratófalhoz péntek reggel. A kormányfő a egykori zsidó szentély nyugati falainak kőtömbjei közé a helyiek instrukciói alapján helyezte el kívánságcéduláját. A rövid látogatás volt a zárása a kétnapos vizitnek, mely során a miniszterelnök találkozott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, Ruben Rivlin államfővel és David Lau askenázi főrabbival.

A Jerusalem Post nevű izraeli jobboldali lap újságírója a Hír TV-nek elmondta, Orbán látogatásánál fontosabb helyen szerepeltek az ország biztonságát fenyegető hírek, de ezzel együtt a miniszterelnök kapott hideget és meleget is.

„Ritka, hogy a kormányfő meleg hangú köszöntésén túl a külügyminisztérium külön közleményben is köszönti az idelátogató miniszterelnököt, de még ennél is nagyobb ritkaság, hogy külföldi látogatás miatt tüntessenek, ráadásul a Jad Vasem holokausztmúzeum előtt. Leginkább emiatt került be a hírekbe az egyébként igen kisszámú tüntetés. A kormánynak viszont fontos, hogy a magyar, a cseh, a lengyel, a román és a bolgár miniszterelnök ellátogasson Izraelbe és a Siratófalhoz. Netanjahu szerint ezek az országok kulcsszereplővé váltak az Unión belül, melyek támogatják az Izrael számára fontos ügyeket, ezért várhatóan érkeznek még a térségbeli szereplők a közeljövőben Izraelbe” – mondta Herb Keinon.

A miniszterelnök kihagyta a palesztin területeket közel-keleti útjának programjából, csakúgy mint Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki júniusban látogatott a zsidó államba.

 

„Az, hogy Orbán nem látogatott el a palesztin területekre, Ramallahba és nem találkozott a palesztin vezetőkkel szintén egy üzenet, bár nem az első ilyen látogatás. Mindenesetre jelzi, most már nyugodtan jöhetnek Izraelbe állami vezetők anélkül, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében oda is el kelljen menniük” – tette hozzá Herb Keinon.

A Magyarországi Zsidó Hitközség Szövetségének vezetője szerint mindkét kormány hasznot húzott a találkozóból. „Azt hiszem az érdekek, azok egyértelműek mindkét ország vonatkozásában, mind a két miniszterelnök vonatkozásában. Hiszen Orbán Viktor azzal, hogy a világ egyik legerősebb országának, a világ egyik technológiailag legfejlettebb országának, vagy az egyik legerősebb hadseregével rendelkező országának a miniszterelnökével tárgyal, és vele van jó kapcsolatban, az mindenképp Orbán Viktor külpolitikájának a legalizálásához hozzájárul. Tehát ez előnyös, és Magyarország külpolitikájának a legalizálásához is hozzájárul. Benjámin Netanjahunak és Izraelnek pedig nagyon fontos, hogy az Európai Unión belül támogatókat kaptak” – nyilatkozta Heisler András Mazsihisz-elnök.

Benjamin Netanjahu már régóta dolgozik azon is, hogy a visegrádi négyek csúcstalálkozóját is Izraelbe szervezzék.