2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Hiány: átütemezik a védőoltások beadását

2015. március 30., hétfő 17:23, frissítve: hétfő 18:01

Késik a diperte-vakcina, ezért a tartalék felhasználására kényszerül, és átütemezi az ötkomponensű oltások beadását az ÁNTSZ – a tisztifőorvosi hivatal ezt azután rendelte el, hogy a gyártó jelezte: nem tudja határidőre szállítani a más gyógyszerek mellett a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs és a járványos gyermekbénulás elleni védelmet biztosító vakcinát. A házi gyermekorvosok és védőnők hétfőn kapják meg az országos tisztifőorvosi utasítást.

Aranyos Ágnes a főváros XVI. kerületében gyermekorvos. Ő is tudja már, hogy a szokottnál később kell beadnia a diperte-oltást. Ez a védőoltás a gyermekeket öt betegség ellen védi. Az öt betegség a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás és a gennyes agyhártyagyulladás.

– Én nagyon reménykedek benne, hogy nem lesz jelentősebb hiány illetve, hogy ki tudjuk küszöbölni a hiányt azzal az ÁNTSZ előírással, amelyről ma kaptunk tájékoztatást, hogy toljuk az oltásokat. Tehát nem kettő és három és négy hónaposan kapják meg a gyerekek a diperte elleni vakcinát, hanem 2, 4 és 6 hónapos korban – nyilatkozta a gyermekorvos.

1 és 2 éves koruk között a kisgyermekek ismétlőoltást kapnak. Eddig 18 hónapos korban szúrták meg őket. Az oltóanyaghiány miatt a 2013. október 1-je és december 31-e között született gyermekek 21 hónapos korukban kapják csak meg a diperte-oltást.

Az oltás elhalasztásának nincs egészségügyi kockázata, a védettség kialakulását nem késlelteti – hangoztatja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az oltóanyagból van biztonsági tartalék, ha az elfogy, két másik oltóanyaggal pótolják a diperte-vakcinát.

– Ezt az oltóanyagot közbeszerzés útján szerzi be az OTH. Mindig megfelelő tartalék kialakítására törekedtünk, de a nemzetközi piacon fennálló hiány miatt sajnos ez elérte Magyarországot. A gyártó azt jelezte, hogy csak több hónapos késéssel tud szállítani és erre már nem elegendő a magyarországi tartalék, így változásokat kellett eszközölni a védőoltási rendben, hogy a gyermekek védettsége mégis megfelelő legyen – közölte Dánielisz Ágnes járványügyi főosztályvezető.

Az oltóanyaghiány 45-50 ezer csecsemőt, illetve kisgyermeket érint. A gyártó a harmadik negyedévre pótolhatja a kieső mennyiséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!