2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába vonják vissza a pályázatot, ki kell írni a népszavazást

2017. február 23., csütörtök 18:32

Hiába vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatot, ha elegendő aláírást gyűjtött a Momentum Mozgalom, muszáj kiírni a népszavazást. Ezt több jogász is megerősítette a Hír TV-nek. A referendumot ugyanakkor bárki megtámadhatja a bíróság előtt.

„Nem célszerű a pályázatot fenntartani, hiszen a város és az ország tekintélyének is ártana” – Budapest főpolgármestere mondta ezt a Hír TV-nek szerdán este a miniszterelnökkel és a MOB elnökével folytatott többórás egyeztetés után. Az olimpiai pályázat visszavonása azonban érdekes jogi helyzetet teremt.

Tavaly Kaposváron a városba tervezett gumihulladék-feldolgozó ellen akartak helyi népszavazást tartani. Azonban az önkormányzat a népszavazási kérdés hitelesítése és a referendum elrendelése közötti időben szerződést bontott a beruházóval.

„Amikor a kaposvári önkormányzat nem írta ki a népszavazást, arra hivatkozva, hogy az már okafogyottá vált. Erre azonban a jogszabályok szerint nincsen lehetősége sem az önkormányzatnak, sőt, ilyen lehetősége még a népszavazást kezdeményezőnek sincsen, ezt csupán a bíróság, pontosabban a törvényszék teheti meg” – fejtette ki Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője.

A törvényszék először a folyamatban lévő népszavazás kiírására kötelezte a várost, majd egy felülvizsgálati kérelem hatására megsemmisítette a referendumot elrendelő helyi rendeletet. Hasonlóan alakulhat a budapesti olimpiával kapcsolatos népszavazás ügye.

„Ha Budapest visszavonja, akkor tárgytalanná válik a kérdés népszavazás útján történő…, mert nincs az a döntés, ami ellen a népszavazás érvényes lenne. Ha pedig nincs meg az a döntés, akkor milyen alapon folytatjuk le ugyanabban a tárgyban a népszavazást, tehát gyakorlatilag értelmetlenség, de az igaz, hogy meg kell hozni egy fórumnak tárgyszerűen azt a döntést, hogy végleg nincs népszavazás” – magyarázta Lövétei István alkotmányjogász.

A Momentum Mozgalom múlt héten 266 151 aláírást adott le az Országos Választási Irodán, vagyis jóval többet, mint amennyi a fővárosi népszavazás kiírásához szükséges. Az olimpiai pályázat visszavonásáról a jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!