2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Hiába volt határozatképes az ORÖ ülése

Hír TV

2017. október 31., kedd 19:18, frissítve: szerda 14:00

Nem vette napirendre a szervezet botrányos ügyeivel foglalkozó napirendi pontokat az Országos Roma Önkormányzat szerdai közgyűlése. Május óta most először volt határozatképes a testület. Az ellenzéki képviselők szerint Farkas Flórián botrányait szeretné a testület lungo dromos többsége eltüntetni a nyilvánosság elől.

Négy hónap után tartott először határozatképes ülést az Országos Roma Önkormányzat. A napirendi javaslatot a vezetés nem küldte meg előre a képviselőknek, a helyszínen osztották ki nekik.

Az első pont egy bizottság felállítása lett volna, amely az időközben megszüntetett megyei irodák működését vizsgálta volna.

Sajtóhírek szerint az ÖRÖ vezetése képviselők támogatását vásárolta meg a megyei irodákkal. A kiválasztottak 450 ezer forintot kaptak havonta az irodák fenntartására, amelyek jellemzően a képviselők saját ingatlanjaiban működtek. Az ügyben már nyomoznak. Az önkormányzat vezetéséhez, illetve a miniszterelnök romaügyi megbízottjához, Farkas Flóriánhoz hű többség más kínos kérdésekről sem volt hajlandó tárgyalni.

Állami normatív támogatásokat magánszemélyeknek, szervezeteknek adott a Farkas Flórián, és ebben volt segély, szociális segély és temetési segélytől kezdve minden. Ezzel kapcsolatban most zárta le az ügyet – azt még Makai István képviselőtársam adta be a kormányhivatalhoz, törvényességi eljárás keretében ezt lezárták, és ennek az összes dokumentációt kellett volna most megtárgyalni az ülésen, de akkor kiderültek volna a dolgok – mondta Lakatos Oszkár képviselő.

Ugyancsak a Romnet című internetes portál számolt be olyan megbízási szerződésekről, amelyeket az ORÖ egyik háttérintézménye kötött volna megbízható képviselőkkel. Erről kérdezte kollégánk Balogh Jánost, az ORÖ elnökét.

– Az Országos Roma Önkormányzat semmilyen fajta megbízási szerződést augusztus 1-től nem kötött senkivel.

– Az erről szóló dokumentumok akkor ön szerint hamisak?

– Én nem mondtam, hogy hamis. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Országos Roma Önkormányzat semmiféle megbízási szerződést nem kötött senkivel.

A Hír TV által is megismert dokumentumok szerint a szerződéseket október 10-i keltezéssel küldték ki az érintetteknek. Egy neve elhallgatását kérő képviselő a Romnetnek azt mondta: a „kamu szerződésekkel” az ORÖ vezetése a „nyugalmat szeretné megvásárolni”, hogy a nyilvánosság előtt ne érje bírálat az elnökséget, illetve Farkas Flóriánt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!