2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Hetek óta nincs fűtés, az üzemeltető széttárta a kezét

Hír TV

2017. november 17., péntek 17:08

Több mint egy hónapja nincs fűtés az egyik szegedi társasházban. Szivárgás miatt zárta el a szolgáltató a gázt az épületben, ahol azóta 15 lakás lakói fáznak. Bár a fűtési szezon javában tart, nincs gyors megoldás a problémájukra. Abban bíznak, talán karácsonyra újra meleg lehet otthonaikban.

Leszerelték a gázórákat, nem működik a fűtés, a gáztűzhely és a bojler sem. A szegedi társasházban október 10-én a szivárgás miatt zárta le a gázrendszert a szolgáltató. A lakók azóta fáznak, főzni és tisztálkodni is nehezen tudnak. Több mint egy hónapja élnek mostoha körülmények között.

„Rendelünk ételeket különböző helyekről, mert máshogy nem tudnánk meleg ételhez jutni, szendvicseket meg nem lehet éjjel-nappal enni, úgyhogy az ételt, azt így tudjuk kivitelezni. Nyilván ez sem egy pénztárcabarát megoldás, de ha muszáj, akkor muszáj. A fürdést pedig ismerősökhöz átmenős, rokonoknál lévős, fürödjünk le, illetve amikor nem volt még erre lehetőség, akkor vízmelegítővel egy 2-3 liter vizet melegítettünk és öntöttünk össze hideggel egy nagyobb lavórba, és ilyen csutakolós módszerrel tudtunk csak fürdeni” – mesélte az egyik lakó, Farkas Balázs.

A szegedi ingatlankezelő társaság elnök-vezérigazgatója szerint a gázszolgáltató szivárgás esetén nem tehet mást, mint hogy lezárja a rendszert a robbanásveszély miatt. A helyreállításra és a visszakapcsolásra egy hónap alatt sor kerülhetne, de sokszor pont a lakók egy része akadályozza a szükséges felmérések, szerelések összehangolt elvégzését.

„Egyetlen esetben sem fordult elő az, hogy bármiféle engedély vagy hatósági nem hozzájárulás késleltették volna a dolgokat. Minden megoldható úgy, hogy ezek szépen párhuzamosan tudnak menni, mire elkészül a kivitelező, az engedélyes terv is, minden megvan, csak ami a nagy probléma, a lakásba való bejutás” – jelentette ki Kardos Kálmán, az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az IKV szerint megelőzni nem lehet az ilyen problémákat. Hiába vannak tisztában a társasházi közösségek a gázvezetékrendszerek több évtizedes korával, de a lakók nem hajlandóak a több százezer forintos beruházásokat kifizetni, amíg meg nem történik a baj.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!