2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Hemzsegett a bakiktól a választás, Pálffy így is kap egymilliót

Hír TV

2018. április 9., hétfő 21:29, frissítve: hétfő 21:45

Egymillió forintos bónusz jár a Nemzeti Választási Iroda elnökének a választásért. Ezt még januárban rögzítették kormányhatározatban. Pálffy Ilona a HVG.hu-nak azt mondta, nem mond le a tiszteletdíjról, mert a szavazáskor fellépő problémákért nem a Nemzeti Választási Iroda a felelős.

Az átjelentkező szavazók az idén is, hasonlóan a korábbi választásokhoz, több helyen csak hosszú várakozás után adhatták le a voksukat. A legtöbben ezúttal is a XI. kerületben, a Bocskai úton voltak. Már reggel nyolckor negyven percet kellett várni, délutánra pedig tovább romlott a helyzet, és három órára duzzadt a várakozási idő. 

A XI. kerületben több kollégium és kórház is van, ezért rengeteg a nem ide bejelentett, ám itt lakó szavazó, aki ha nem akar hazautazni szavazni, átjelentkezhet, és itt tudja leadni a voksát. Az idén 10 700 átjelentkező volt, akinek a választási törvény értelmében egyetlenegy szavazókörben kell lebonyolítani a szavazását. Összehasonlításképpen egy normális választókörben átlagosan ezren szavaznak. A helyi választási bizottság elnöke azt mondta, hogy rengetegen az utolsó pillanatban jelentkeztek át, nem számítottak ennyi emberre.

Mindent megtett az itteni választási bizottság, hogy a dolgot megoldja, nagy létszámú a bizottság, 10 asztalnál dolgozunk, 14 szavazóhelyiség, sok önkormányzati dolgozó van a segítségünkre – mondta a helyi választási bizottság elnöke, Bornemissza Anna.

Ahogy teltek az órák, a sor csak nőtt és nőtt, késő délután már egy kilométerre kígyózott körbe az utcákon. A sor végére érkezők közül volt olyan is, aki visszafordult.

Aki este hétig beállt a sorba, még leadhatta a voksát, de urnazáráskor még mindig több ezren várakoztak a Bocskai úton. Sok budapesti a kitartó szavazók segítségére sietett, vizet, gyümölcsöt, csokit osztogattak a sorbaállóknak. A szavazókörben egyébként négy és nyolc éve is hasonló állapotok voltak. A Nemzeti Választási Iroda tarthatatlannak nevezte a helyzetet, de azt mondta, hogy a törvényhozóknak kéne lépniük az ügyben.

Kértük a törvénymódosítást, miután ez kétharmados törvény, a pártok nem tudtak megegyezni. Egyébként a pártokat igazából a technikai dolgok nem érdeklik, inkább a politikai kérdések – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

Nemcsak a XI. kerületben, a VI. kerületi Eötvös utcában is hosszú sort kellett kivárniuk a választópolgároknak. Itt ráadásul nem is volt annyi átjelentkező.

A Bocskai úton tíz után nem sokkal az utolsó szavazók is leadhatták a voksukat.

A 2018-as választások utolsó szavazója végül a VI. kerületi Eötvös utcában voksolhatott 22 óra 39 perckor. Utána kezdték hivatalosan is nyilvánosságra hozni az eredményeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!