2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Híradó 15:00

Helsinki Bizottság: Zömük a horror elől menekül

2015. július 10., péntek 15:08, frissítve: péntek 17:35

Nem gazdasági menekült, hanem háború vagy diktatúra elől menekül az országba érkező migránsok zöme – ez a Magyar Helsinki Bizottság álláspontja a Magyarországra érkező menekültekről. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, az utóbbi hetekben, hónapokban regisztrált érkezők jelentős hányada olyan országból – például Afganisztánból vagy Szíriából – indult útnak, ahová az ott uralkodó helyzet miatt nem lehet visszaküldeni őket. Emellett hozzátette, hogy az unióban egyedüliként Magyarország minősíti biztonságos országnak Szerbiát és Görögországot.

Nemzetközi bíróságokhoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság, miután a héten módosította az Országgyűlés a menekültügyi eljárások rövidítéséről és az ideiglenes határzárról szóló javaslatot is támogatta. A bizottság szerint Magyarországra az utóbbi időszakban nem gazdasági bevándorlók, hanem menekültek érkeztek a háborús konfliktusok miatt.

– Az az állítás, hogy ők kifejezetten gazdasági célból érkeznek, sok szempontból cáfolható, de kifejezetten azt lehet látni, hogy ha ezek az emberek egy tisztességes menekültügyi eljárásban részt vehetnek, megfelelő garanciák mellett, akkor majdnem biztos, hogy Magyarországon is megkapják a menekültstátuszt vagy az oltalmazotti státuszt. Az gondoljuk, hogy cinikus és embertelen az a megközelítés, amely ezt a nemzetközi védelmet eltagadja tőlük és olyanoknak állítják be őket, akik nem a terror és horror elől menekülnek” – fogalmazott a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Pardavi Márta elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország az unióban egyedüliként minősíti biztonságos menekültügyi szempontból Görögországot, Macedóniát vagy Szerbiát. A társelnök szerint az illegális határátlépők nem követnek el bűncselekményeket. „Ezek a menedékkérők határsértők és bűncselekményt követnek el, mondta a kormányfő sok helyen, ez az állítás nem igaz. Magyarországon a tiltott határátlépés nem bűncselekmény csak, ha fegyveresen követik el” – tette hozzá.

A bizottság társelnöke szerint szükség van az uniós segítségre Magyarországnak a menekültkérdés rendezéséhez. Az EU tavaly 8 millió eurót adott erre a célra, ez az összeg csaknem annyi, amennyiből Magyarország 2014-ben működtette a menekültügyi rendszerét.

Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője szerint a kormány a törvénymólosítással ellehetetleníti a menekültügyi eljárást. „Arról szól az egész történet, hogy a menedékkérőknek ne legyen lehetősége Magyarországon elmondani a történetüket, ne legyen lehetőségük arra, hogy itt védelmet kapjanak, ami a nemzetközi jog és a magyar alaptörvény szerint is megilleti őket” – véli Gyulai.

A  Migráns Szolidaritás Csoport felhívására 20 emberi jogi szervezet, a többi között az Amnesty International, a TASZ, a Menedék Egyesület, a Krétakör Alapítvány, a Humán Platform és a Budapest Pride is jelezte, hogy kedden tüntetni fognak a déli határra tervezett kerítés és a menekültügyi szabályok szigorítása miatt.

A Fidesz közleményében arra kéri a kabinetet, hogy az uniós fórumokon is védje meg magyar emberek érdekében hozott törvényeket. A kormánypárt szerint meg kell előzni, hogy az illegális bevándorlók tömegei fegyveresen próbáljanak bejutni az országba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!