2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Házon belül kapott kemény bírálatot az Orbán-kormány

Hír TV

2018. április 29., vasárnap 10:57, frissítve: vasárnap 19:24

Tompítják az Orbán-kormányok kritikáját a konzervatív értelmiségiek. Az Index szemlézett tegnap egy százoldalas vitairatot, amelyben kormányközeli szervezetek is a Fidesz holdudvarának megmagyarázhatatlan vagyonosodását, az erőből történő politizálást és a közmédia lebutítását bírálták. A Professzorok Batthyány Körének elnöke a Hír TV-nek már azt mondta: a kiadványban szereplő több mint 250 ajánlás közül csak néhányat emelt ki a portál a cikkében.

Újra nevén nevezzük – ez a címe annak a vitaanyagnak, amelyet olyan konzervatív szervezetek állítottak össze, amelyek a kormánypárt értelmiségi támogatóiként szoktak számon tartani.

A kiadvány 250 ajánlást fogalmaz meg egy jobb közélet érdekében. Névvel senkit nem említenek, de utalnak például a korrupcióra is, mikor azt írják: az uniós pénzek egyesek számára úgy állnak rendelkezésre, mint a rómaiaknak a frissen hódított földek. Ezt vállaltathatatlannak tartják a keresztény értelmiségiek, és ahogy fogalmaznak: nem akarják tovább magyarázni.

Arról is írnak, hogy a politikának elsősorban az emberek értelmi tevékenységére kell hatnia, és nem az érzelmeire.

A kiadványt az Index szemlézte először és értékelte kormánykritikus írásként. A kötet szerkesztői ezt közleményben utasították vissza, szerintük nem volt céljuk a szerzőknek a jelenlegi kormány kritikája.

Amit bele lehet magyarázni, az a kritikus szolidaritás - a vitairatot jegyző egyik szervezet vezetője azt mondta a Hír TV-nek, hogy ők Orbán Viktor elkötelezett támogatói. Náray-Szabó Gábor szerint a kiadványból csak részleteket ragadott ki a sajtó.

Éppen a médiával kapcsolatos bírálatunkat támasztja alá, mert elfogult és kiemelve a 255 állításunk közül néhányat, amit talán a legjobban fellehet használni a megfelelő célokra. Akkor baj, ha harcolunk, hogyha nincsen ellenfél, aki minket tönkre akar tenni. Sajnos most van, mert szerdán láthattuk az Európai Parlament bizottságának LIBE-jelentését és ott durva dolgok hangzottak el - mondta a Professzorok Battyhány Körének elnöke.

A Hír TV-nek nyilatkozó politikai elemző szerint amúgy is kérdéses bármilyen kritika hatása a Fidesz esetében.

Egyszerre van ennek kevésbé súlya, hisz nincs előttem, ahogy Habony Árpád komolyan veszi az ott megfogalmazottakat, és majd azért fognak a személyzeti politikán változtatni, mert három szervezet kritikát fogalmaz meg. Ugyanakkor, mivel mégiscsak a maradék Fidesz-közeli értelmiségről van szó, azt nem teheti meg a kormányzó párt, hogy felülemelkedik az ott megfogalmazott tényeken - véli Böcskei Balázs.

Németh Szilárd vasárnap sajátosan reagált a konzervatív értelmiség aggodalmaira. A Fidesz alelnöke Facebook posztjában azt hangoztatta, hogy megérti a kritikákat, majd átmenet nélkül arról kezdett értekezni, hogy Soros György fia nyíltan támadja Orbán Viktort.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!