2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Háziorvosok: aki nem vállal körzetet, az támogatást sem kap

2016. augusztus 10., szerda 20:50

Nem kap minden háziorvos 130 ezer forintos rezsitámogatást. Azok maradnak le a pluszpénzről, akiknek nincs fix körzetük. Az egészségügyi alapellátásról szóló törvény elfogadása óta, azaz 1 éve rendezetlen ezeknek a háziorvosoknak a helyzete. Mára odáig jutottak, hogy feleannyi pénzből gazdálkodnak, mint a körzettel rendelkező háziorvosok.

„Mi sem teljesítményfinanszírozásért, sem ambuláns ellátásért pluszfinanszírozást nem kapunk, tehát mi gyakorlatilag csak a kártyapénzből gazdálkodhatunk” – mondta Ben-Redouane Gabriella, aki 20 éve dolgozik háziorvosként Szegeden. Saját körzete nincs, de így is 1500-an járnak hozzá. Ugyanannyi költsége van, mint egy körzettel rendelkező háziorvosnak, ám a számukra biztosított pluszjuttatásokat ő nem kapja.

„Villanyt, gázt, vizet, mindent fizetnünk kell ugyanúgy, a számítógépes programok fenntartása ugyanannyiba kerül. Semmivel sem kevesebb a mi költségünk, sőt, egy kicsit több. Gyógyszereket meg kell venni, a betegek ellátását folyamatosan biztosítanunk kell. Mi is ugyanúgy kimegyünk a betegekhez, benzint venni kell az autóba, nincs különbség, én úgy gondolom” – tette hozzá.

Azt, hogy vannak hiányosságok a finanszírozás kérdéseiben, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok is elismerik, de azt mondják, ha valaki nem vállal fix praxist, akkor a kevesebb bevételhez kevesebb feladatot is kap.

„Például nem kötelező részt vennie az ügyeletben, vagy nincsenek olyan kötelező járványügyi, közegészségügyi feladataik, mint a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosoknak. Tehát adott esetben a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvost ki lehet rendelni, akár másik körzetbe, akár valamilyen közegészségügyi, járványügyi érdekből egy bizonyos területre vagy feladat ellátására, területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosoknál ez nem áll fenn” – fejtette ki Szilárd András.

A körzettel nem rendelkező háziorvosok jelentkezhetnek a megüresedő praxisokra is, a bevételek azonban még a rezsitámogatással együtt is alacsonyak. Különösen Szegeden, ahol az iparűzési adó alól is csak 12 millió forint éves bevétel alatt mentesülnek a háziorvosok.

„Mivel itt az önkormányzatokra van bízva ennek a mértékének a bevezetése, Szeged városa esetében a törvényi maximum 60 százalékát engedi meg, így azt látjuk, hogy kevesen vállalnak itt szívesen praxist. Ráadásul a városban mind a gyermekorvosi, mind a háziorvosi ellátásokban komoly akadások voltak az elmúlt évek során. Körzetek szűntek meg, illetve több körzetet is össze kellett vonni, tehát abszolút nem segít a város ezen a helyzeten” – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.

Magyarországon jelenleg körülbelül 200 olyan háziorvos dolgozik, akiknek nincs saját körzetük, azaz meghatározott területi ellátási kötelezettségük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!