2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Havi ötvenezret érhet a hiányszakma

2015. február 12., csütörtök 19:39

Bővül a támogatott szakmák köre – jelentette be a munkaerő-piaci államtitkár. Czomba Sándor szerint egy hiányszakmában tanuló diák így akár havonta nettó 50 ezer forintot is kaphat. Az államtitkár kiemelte: változni fog az intézményrendszer is, a jelenlegi szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek, a szakközépiskolákat pedig a szakiskolák váltják ki. Ezekért az intézményekért a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felel majd.

Hiány van ma Magyarországon jól képzett szakemberekből, szakmunkásokból, technikusokból. Például ápolókból, asztalosokból, hegesztőkből és hidegburkolókból. A Magyar Közlönyben megjelent támogatási táblázat szerint többek közt azok a diákok kaphatnak többlettámogatást, akik ezeket a szakmákat választják. „Ha valaki hiányszakmában tanul – tanulószerződéssel rendelkezik valamelyik vállalatnál, esetleg hátrányos helyzetű régióban él és még jól is tanul –, akkor gyakorlatilag 40-50 ezer forintot is kaphat ösztöndíj címén nettóban” – mondta Czomba Sándor szakképzési és munkaerő-piaci államtitkár.

A támogatási rendszert tovább bővítenék, a hiányszakmák listája viszont évente frissülne, így a támogatottak köre is. Az a diák, aki hiányszakmára jelentkezett, a képzés teljes idejére megkapja az ösztöndíjat akkor is, ha időközben az a szakma kikerül a támogatott szakok közül. „A szakgimnázium 4+1, ez lép a jelenlegi szakközépiskola helyébe, ami jelenleg is 4+1, csak a tartalma fog átalakulni. A jelenlegi szakiskola az lesz szakközépiskola, és a jelenlegi 3 éves szakiskola ugye így fog átalakulni 3+2-vé” – fogalmazott Odrobina László felnőttképzési és munkaerő-piaci helyettes államtitkár. Módosulni fog a középfokú képzési lehetőségek listája is. Ezekre eddig 21 éves korig lehetett jelentkezni, a jövőben ezt a korhatárt viszont eltörölnék.



A szakgimnáziumok és szakközépiskolák fenntartását és koordinálását a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal venné át, ez 400 intézményt érintene. „Azért gimnázium, mert érettségit ad, és az érettségivel párhuzamosan egyetemi, felsőoktatási képzésre készít fel, de a szak szó ugyebár azt sugallja, hogy ez nem általában, hanem egy-egy szakiránynak megfelelően igyekszik többletinformációt és többlettudást adni. És a mostani szakiskolák és a szakmunkásképző iskolák pedig szakközépiskolák lesznek a terveink szerint, merthogy úgy gondolunk rájuk és úgy tekintünk rájuk, mint 3+2 éves képzési forma” – tette hozzá Czomba Sándor. Vagyis 3 évig szakmát tanul, azt követően pedig lehetősége lenne nappali, levelező vagy esti kurzuson érettségit szerezni. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: a duális képzésben részt vevő cégek körét is bővíteni kívánják, többek között azzal, hogy mikrovállalkozásokat is bevonnának.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!