2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az Emmi előtt fejezték ki nemtetszésüket

2016. április 1., péntek 17:54, frissítve: péntek 18:01

Megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ júniustól, helyette 60 olyan szervezetet hoznának létre, amelyek rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel, így az igazgatók közvetlenül tudnák elérni azokat a szervezeteket, ahol a döntések megszületnek. A javaslatot hamarosan a kormány elé terjesztik. Az ötlettel több szakszervezet nem ért egyet, ezért tárgyalóasztalhoz hívták a kormányt. Ha nem járnak sikerrel, április 15-én kétórás munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

„Itt az idő arra, hogy újragondoljuk, hogy hogyan kaphatnak önök több mozgásteret, hogyan kaphatnak önök több döntési kompetenciát” – közölte Balog Zoltán. Szerinte az igazgatókon múlik a köznevelési rendszer minősége, ezért a szaktárca párbeszédre törekszik. Balog Zoltán egy szakmai rendezvényen azt is megígérte, bővítik az iskolavezetők mozgásterét, és nem megszüntetik, hanem hatvan részre szabdalják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot.

„Azt a javaslatot visszük a kormány elé, hogy egy ilyen fenntartóból 60 szervezetet fogunk létrehozni, 60 vagy 70, ez majd az egyeztetéseken múlik, mindenképpen olyan szervezeteket, amelyek rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, önálló gazdasági intézkedésekkel, önálló költségvetéssel, ez mit jelent önöknek? Önök számára ez azt jelenti, hogy közvetlenül tudják elérni azokat szervezeteket, ahol a döntések megszületnek, tehát azokban a döntésekben, amelyek nem az önök kompetenciája, ezt is tágítani akarjuk, azokban egyetlenegy szint lesz, amelyhez fordulni kell, és nem kell megvárni azt, hogy majd ők továbbküldik esetleg a megyei központba, majd az országos központba” – fogalmazott az Emmi vezetője.

Közben elégedetlenségüket fejezték ki az érintett szakszervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint vissza kell adni az önkormányzatoknak az iskolák fenntartói jogát. „Az önkormányzatok még közelebb voltak az iskolákhoz, sokadszor mondom, az önkormányzatoknak, akik erre képesek és akarják, sokan vannak, nagyon sokan vannak, vissza kell adni az iskolákkal kapcsolatos minden feladatot, meg a pénzt is természetesen. Ahol ezt nem tudják, ott szervezzenek Kliket-klakot, teljesen mindegy, de lássák el azokat a feladatokat, jól, szakszerűen és időben, amit a közoktatás működtetése érdekében meg kell tenni” – közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A Tanítanák Mozgalom tizenegy szakszervezettel és négy civil szervezettel együtt tárgyalóasztalhoz hívta a kormányt, amennyiben április 12-én nem ülnek le velük egyeztetni, három nappal később munkabeszüntetésre készülnek, ezúttal két órán át tiltakoznak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!