2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Európa a háború árnyékában - A Századvég Alapítvány konferen 09:25

Hatalmas segítség lenne ez a vízimentősöknek

2015. március 22., vasárnap 12:50, frissítve: vasárnap 13:12

Egy-másfél millió forintba kerülne az a szonár, amivel akár holttesteket, akár a víz alatt lévő akadályokat is megtalálnák a szegedi vízimentősök. Az eszköz vásárlására az elmúlt években többször pályáztak, sikertelenül, a működési keretükből pedig nem telik az eszköz vásárlására.

„Ha rendőrségtől vagy a katasztrófavédelemtől kapunk riasztást, például ha valaki a Tiszába kerül, vagy esetleg állóvízen fürdőzik és elmerül, ebben az esetben bennünket értesítenek” – mondja a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője.

Mint néhány nappal ezelőtt is, amikor egy úszóházról esett bele egy nő a Tiszába. Holttestét hiába keresték Szeged környékén, végül Szerbiában találták meg. A vízimentők vezetője szerint egy szonárral még a helyszín közelében megtalálhatták volna.

„A szonárt minden esetben, hogyha egy személy eltűnik a vízben, tudnánk használni, illetve amennyiben tárgyat kell keresnünk, például autót vagy bűnjelet, mint pár héttel ezelőtt is kellett egy bűnjelet keresnünk, illetve egy autót is. Nagyon megkönnyítené a munkánkat, mert akkor a búvároknak célirányosan csak azon a helyen kellene merülni, ahol felfedeztük a tárgyat vagy személyt” – mutatott rá Seller András.

A szakszolgálat főleg önkéntesekből áll, az önkormányzati támogatás mellett folyamatosan pályáznak és rendezvényeket biztosítanak plusz bevételért A vízimentőket a rendőrök és a katasztrófavédelem is riaszthatja, kutatásra szinte területi korlátozás nélkül be lehet őket vetni.

„A katasztrófavédelemnek korlátozottan vannak technikai eszközei, és lássuk be, szerencsére nem is fordulnak annyira sűrűn elő, hogy ezért fenntartsunk mondjuk egy külön búvárosztagot, vagy éppen vízimentőosztagot. Egy együttműködési megállapodás keretében segítenek nekünk, ráadásul 2012 óta ez a csoport alkotja a Maros Mentőcsoportot, Csongrád megye önkéntes speciális mentőcsoportját is” – magyarázta Tátrai János, a Csongrád megyei polgári védelmi főfelügyelő.

Egy GPS-vevővel egybeépített, 3 dimenziós szonárkészülék 1-1,5 millió forintba kerülne 50-100 méter szélességben fotóminőségű víz alatti képet képes készíteni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!