2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hatalmas fejlesztések előtt Debrecen

2015. május 18., hétfő 20:55, frissítve: hétfő 21:25

Munkahelyteremtést, új főpályaudvart, az ipari park bővítését, a repülőtér és a Nagyerdő fejlesztését, valamint angol nyelvű oktatási intézmények támogatását jelentette be hétfőn Orbán Viktor Debrecenben. A kormány a Modern városok programban összesen 31,2 milliárd forintot fordít a hajdúsági megyeszékhely fejlesztéseire.

Három év alatt megnégyszereződött a debreceni repülőtér utasforgalma, idén ősztől pedig már a jelenlegi kettő helyett három desztinációba fognak közlekedni menetrend szerinti járatok. A légikikötőt üzemeltető cégcsoport vezetője elmondta: a kapacitások bővítése mellett a repülésbiztonságot is javítja az 1,2 milliárd forintos kormányzati támogatás.

„Az ILS 1-es kategóriájú leszállító rendszerünket ILS 2-esre fogjuk módosítani. Ez gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy rosszabb látási körülmények között is biztonságosabban fognak tudni a gépek leszállni” – mondta Herdon István, a Xanga Group tulajdonos-vezérigazgatója.

Rábólintott a kabinet az új debreceni főpályaudvarra is, amelyet 21 milliárd forintból, főként uniós forrásból építenek meg 2019-re. A jelenlegi vasútállomás felújításán túl új autóbusz-pályaudvart és tömegközlekedési csomópontot hoznak létre, de teljesen megújul a szomszédos Petőfi tér is.

A közlekedési fejlesztések mellett munkahelyek teremtésére 5 milliárd forintot, a nagyerdei strandfürdő és a parkerdő fejlesztésére pedig 4 milliárdot fordít a kormány, valamint állami földterületek átadásával és továbbiak vásárlásával egy 6-700 hektáros egybefüggő, közművesített ipari parkot hoznak létre.

Papp László, Debrecen kormánypárti polgármestere szerint a munkahelyteremtéssel a város lakosságát a mostani 210 ezerről 240 ezerre lehet növelni a következő évtizedekben. „Ez a megállapodás egy komplex, a város életét szinte minden területen érintő megállapodás. Azokkal a forrásokkal együtt, amiket a kormány meghatározott az integrált településfejlesztési programban Debrecen számára, valóban azt jelenti, hogy Debrecen meg tudja erősíteni a pozícióit a régióban, nemzetközi szinten mérhető, versenyképes nagyvárossá tud fejlődni” – emelte ki a polgármester.

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye 2,3 milliárd forintot kapott, amit az önkormányzattól átvett ingatlanok felújítására költenek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!