2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Harrach szerint káros a genderelmélet oktatása

2017. február 14., kedd 21:11

A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó mesterképzést indít az ELTE, Magyarországon a Soros György-féle Közép-európai Egyetem után másodikként. A KDNP frakcióvezetője természettel ellentétes szemléletről beszél, az Országgyűlés fideszes elnöke pedig már két éve is azt hangoztatta, hogy nem kér a genderőrületből.

„Azt fogjuk megnézni, hogy régi fényképeken, különböző korokból fogunk összehasonlítani fényképeket, hogy a különböző korokból ezek a fényképek milyen családi viszonyokat tükröznek” – az egyik szemináriumi feladatot ismertette Kövér Van-Til Ágnes, az ELTE oktatója. Az általa vezetett Társadalmi Nemek Tanulmánya nevű mesterképzés szeptemberben indul. A külföldön évtizedek óta oktatott tudományterülettel Magyarországon eddig egyedül a Közép-európai Egyetemen foglalkoztak. Hozzájuk csatlakozik most az ELTE is.

„A társadalomtudomány és a szociológia eszközeivel figyeljük meg a társadalmi valóságot, a nemek közötti viszonyt, viszonyokat a társadalomban, a munkaerőpiacon, a családban, az élet hétköznapi területei, és ezeket mérjük, illetve megnézzük, hogy azok a politikák, amelyek ma folyamatban vannak vagy kialakulóban vannak, hogyan fejleszthetők tovább” – ismertette Kövér-Van Til Ágnes.

A társadalmi nemekkel vagy más néven: genderelmélettel foglalkozó tudományterülethez sokféle előítélet tapad – mondja a szakvezető.

Az Országgyűlés elnöke például úgy fogalmazott egy két évvel ezelőtti Fidesz-kongresszuson: „nem akarunk genderőrületet”. Ami az ő értelmezésében férfigyűlölő nők és nőies férfiak társadalmát jelenti.

Kövér László a női szerepről is véleményt mondott.

„Szeretnénk, hogyha a lányaink pedig az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogyha unokákat szülhetnének nekünk. Mi pontosan azon a területen dolgozunk, amit az alkotmány kimond a férfiak és nők egyenlőségéről” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Kövér Van-Til Ágnes úgy látja: ebben a kérdésben minden véleményre egyformán szükség van.

„Egyáltalán nem bánom, hogy azokat a kérdéseket fölvetették, amelyeket fölvetették, egyáltalán nem bánom a kritikát, én csak azt szeretném, ha meghallanák, amit mi mondunk. Hogy ez nem arról szól, amit megpróbálnak belevetíteni, itt egy valódi tudományról van szó” – mondta egy tanárnő.

Az induló képzésről a KDNP frakcióvezetőjének is megvan a véleménye.

„Hogyha ez egy szemléletet tükröz, márpedig egy olyan szemléletet, ami a természettel ellentétes, akkor nemhogy szükség nincs rá, de kifejezetten káros” – mondta Harrach Péter.

Az ELTE társadalmi nemek tanulmánya mesterszakra tizenhét embert vesznek fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!