2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Háromszor több pénzt szedtek be, de elköltötték

2015. november 11., szerda 20:04, frissítve: szerda 20:13

Háromszor annyi hozzájárulást fizettek be a csatornázásra a nagykőrösiek, mint amennyire szükség lett volna, a különbözetet azonban mégsem kapták vissza. Egy helyi civil szervezet szerint a pénzt úgy fordította útfelújításra az önkormányzat, hogy arról senkit sem tájékoztatott. A település polgármestere viszont állítja: a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg az erről szóló előterjesztést.

2012-ben fejeződött be a beruházás, 2013-ban módosult a szerződés Nagykőrösön. Mégpedig úgy, hogy az Orbán-kabinet már nem tizenöt, hanem csak öt százalékos önrészt kért a nagykőrösiektől a csatornaberuházáshoz. A lakosság viszont addigra befizette a korábban kért 15 százalékot, a különbözetet pedig azóta sem kapták vissza. Azt ugyanis útépítésre költötte az önkormányzat.

„Véleményem szerint már az állami támogatásnak az útépítésre történő fordításakor is meg kellett volna kérdezni a lakosságot, mindenféleképpen, hogy mire kívánja ezt fölhasználni. Ugyanis nem mindegy, hogy a befizetett, ingatlanonkénti 217 ezer forint marad, vagy pedig ezzel szemben csak durván hetvenezer forintot kell befizetni” – véli Révay György helyi lakos.

Az egyik helyi civil szervezet alelnöke azt mondja: bár annak idején képviselő volt, ő sem tudott arról, mire költi a helyhatóság a pluszban befizetett pénzt. „Magam is érintett vagyok, ugye két szempontból is. Egyrészt ugye azért, mert nekem is visszajárna a befizetett pénz, másrészt akkor önkormányzati képviselő voltam, amikor ez a folyamat lezajlott, és ennek a pénznek a sorsáról semmiféle információm nem volt” – mondja Zágráb Nándor, a Jobb Nagykőrösért Egyesület alelnöke.

A lakosok által létrehozott víziközmű-társulat hatalmazta fel az önkormányzatot az útfelújításra, amelyről a képviselő-testület is tudott, állítja a polgármester, aki a csaknem 7 milliárd forintból megvalósult csatornázást sikertörténetnek tartja. „Akik kifogásolják most, és nyilatkoznak a Hír TV stábjának, hogy a pénzt mire fordítottuk, ők is ott voltak a képviselő-testület tagjaként, és ők is tudomásul vették, sőt egyhangú szavazattal a képviselő-testület mindazt megszavazta, hogy pályázzunk erre az összegre, és mindazt megszavazta, hogy ezt a pénzt fordítsuk az utak rehabilitációjára, útépítésre” – nyilatkozta Czira Szabolcs.

A polgármester hozzátette: a csatornázás után ötven földutat láttak el szilárd burkolattal. Így azok most már a mentők vagy rendőrök számára is megközelíthetőek autóval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!