2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hármas törvénymódosítással a termékbemutatós csalás ellen

2015. március 25., szerda 17:47, frissítve: szerda 17:54

Hármas törvénymódosítással venné elejét a termékbemutatós csalásoknak a KDNP, a Fejlesztési Minisztérium és a Fogyasztóvédelmi Hatóság. Szigorítanák a reklámokra vonatkozó szabályokat, kötelezővé tennék az országos ügyfélszolgálatok létrehozását, és megtiltanák, hogy a termékbemutatókon alkuszokon keresztül lehessen hitelt felvenni. A három javaslat a reklámtörvény, a kereskedelmi törvény és a fogyasztói hitelekre vonatkozó törvény módosítását jelentené.

Ingyenes vacsorameghívás vagy egy pár napos belföldi utazás. A leggyakrabban ilyen ajándékokkal csábítják a nyugdíjasokat termékbemutatókra, ahol aztán mondjuk egy több százezer forintos masszázsfotelt próbálnak eladni nekik. Aki nem tud helyben fizetni, az hitelt is felvehet a fotelra.

A KDNP konzultációt indított és törvénymódosítást javasol az idős emberek védelmében. Szabályoznák például a termékbemutatók reklámjait. „Ezekben a reklámokban a sokszor nagyon megtévesztő ingyenességnek a kérdését vetnénk föl a törvénymódosításban, hogy adott esetben, hogy ha végül is a nyugdíjasoktól több tízezer vagy több százezer forintot kérnek el, annyit fizettetnek ki velük, akkor az ingyenesség mint hívószó ne szerepelhessen magukban a reklámokban” – mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár.


Harrach Péter szerint a termékbemutatók nemcsak fogyasztóvédelmi, hanem adatvédelmi kérdéseket is felvetnek, ezért már az adatvédelmi hatóság elnökével is egyeztetett. A kereszténydemokraták frakcióvezetője a szóban forgó cégeknél kötelezővé tenné a személyes ügyfélszolgálat létrehozását is. „Ha valakit átvertek ezek a cégek, akkor legyen biztosított lehetősége arra, hogy elálljon az üzlettől, amibe belevonták” – fogalmazott a KDNP frakcióvezetője.

A fejlesztési minisztérium megtiltaná azt is, hogy a pénzintézeteken kívül hitelszerződést köthessenek a csalók. „Üzleten kívüli értékesítés esetében fogyasztói hitelszerződést ne lehessen kötni, tehát buszon, szállodában, kirándulás keretein belül a fogyasztókkal fogyasztói hitelt nem lehet aláírattatni, csak a bankfiókban, a bankban, a telephelyén, székhelyén lehessen megkötni ezeket a szerződéseket” – nyilatkozta Koszorús László fogyasztóvédelmi helyettes államtitkár.

A termékbemutatókat már évek óta ellenőrzik a hatóságok. A vizsgált esetek 70 százalékánál találnak visszaéléseket. A termékbemutatók rendszere milliárdos üzletág lehet Magyarországon, feltérképezése a hatóságoknak is gondot jelent, mert sok cég már azelőtt megszűnik, hogy feljelentenék őket az átvert vásárlók.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!