2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hárítanak a gyanús közbeszerzések ügyében

2017. október 17., kedd 20:07, frissítve: kedd 21:54

Helyén a kórházakat fenntartó állami hivatal vezetőjének a feje. Ő és az államtitkár sem szívesen nyilatkozik a gyanús közbeszerzésekről. Mindketten arra hivatkozva hárították a kérdést, hogy az ügyeket bíróság elé vitték.

A kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ áprilisban írt ki közbeszerzést lélegeztetőgépek beszerzésére. A pályázatot, amelyet egy cégre írhattak ki, a közbeszerzési hatóság júniusban megsemmisítette, és 50 millió forintra bírságolta a központot.

Ugyanez lett a vége annak a közbeszerzésnek is, amellyel altatógépeket szerzett volna be a kórházak fenntartója.

Egy harmadik ügyben a közbeszerzési hatóság felfüggesztette a pályázatot. A Miniszterelnökség vezetőjének az első ügy is elég lett volna az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek felelősségre vonásához. Lázár Jánost augusztus végén kérdezte a sajtó a lélegeztetőgépes beszerzésről és az 50 milliós bírságról.

„Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik? A fej-, fül- vagy egyéb testrészlevágást, na, ez a kérdés” – mondta Lázár János.

A központ főigazgatójának helyén a feje, és a fülei is megvannak. Németh László hivatalában maradt, Balatonfüreden csíptük el, ahol az elektronikus recept novemberi bevezetéséről tartott előadást egy szakmai konferencián.

Az egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán sem volt közlékeny.

– Nem szeretek róla beszélni…, nem szeretnék róla…
– Nem szeretne róla beszélni, mert jogi vita? Véleménye csak van, mégis csak érinti az ügy.
– Az a véleményem, hogy van egy jogi vitánk a hatósággal. Ennek az eljárásnak folyik még az eljárása, és a végén kellene, hogy megkérdezzen arról, hogy mi történt. Addig, amíg ez nem zárult le, nem érdemes szerintem erről beszélgetnünk.
– Személyes véleménye arról, hogy ki vagy mi lehet a felelős?
– Ez egy jogi vita, nem zárult még le az ügy. Ha mást akar hallani, akkor mondja el Ön a véleményét a mikrofonba, én elmondtam a véleményemet.

Ónodi-Szűcs Zoltán belülről ismeri az Állami Egészségügyi Ellátó Központ működését, hiszen ő irányította az államtitkári kinevezéséig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!