2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Harangozó a turizmust félti, Tállai csúsztatásról beszél

2015. május 4., hétfő 15:06, frissítve: hétfő 15:47

Tönkreteszi a turizmust a kormány azzal, hogy nem vonja ki a vasárnapi zárva tartás hatálya alól a kiemelt turisztikai helyeken levő boltokat – mondta az MSZP-s Harangozó Gábor. Az NGM államtitkára csúsztatásnak nevezte, hogy a zárva tartás zavarná a turistákat.

Harangozó Tamás szerint a kormánynak lehetősége lenne arra, hogy rendeleti úton felmentést adjon a törvény alól, de egyelőre úgy tűnik, hogy a piaci versenyt akarják befolyásolni a hazai vállalkozások előnyére. A vasárnapi zárva tartást Harangozó Gábor a téli szezonhoz hasonlította.

– Az egész magyar turizmus nem bír ki fél hónap fideszes telet, mert ezt jelenti az önök vasárnapi zárva tartása. Ezért valamit tenniük kellene. A törvény lehetővé teszi azt, hogy önök rendeletben, kormányrendeletben adjanak felmentést bizonyos okokra hivatkozva. Nagyon remélem, hogy ezt nem azért tették bele a törvénybe, hogy a CBA-s haveroknak újabb kivételt lehessen tenni, hanem hogy a kiemelt turistaövezetekben például lehetővé tegyék, hogy vasárnap is nyitva tartsanak ezek a boltok, és ezáltal életben tudjanak maradni a vállalkozások, az embernek pedig a zavartalan kikapcsolódását ilyen őrültségekkel pedig nem zavarják meg – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő.

A turistákat nem éri hátrány?

Tállai András csúsztatásnak nevezte, hogy a zárva tartás zavarná a turistákat, azt viszont elismerte, hogy a törvény a magyar vállalkozásokat védi a multikkal szemben. A turistákat szerinte nem éri hátrány, mert minden vendéglátóegység, szálláshely és turisztikai szolgáltató nyitva tart – ezekre nem vonatkozik a törvény. Az államtitkár hozzátette: az MSZP állításai ellenére a zárva tartás bevezetése után is nőtt a boltok forgalma, és nem történtek elbocsátások.

– Ön azt állítja, hogy az emberek a Balaton partján nem tudnak pihenni és szórakozni. Ez egyszerűen képtelenség, hiszen ön valószínűleg nem olvasta a törvényt. Minden vendéglátóegység nyitva tart, minden szálláshely nyitva tart, a szálláshelyen is kereskedelmi tevékenységet lehet végezni, a turisztikai szolgáltatási tevékenységet megkapják, és a fürdőszolgáltatásokat is a kiskereskedelemben államosítják számukra, ezt is megkapják ezek az emberek. A Balaton idegenforgalma egyébként a legújabb statisztika alapján éppen hogy a legjobban nőtt Európában, amit ön állít, abból egy szó sem igaz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nem kapják meg a felmentést

Továbbra is zárva maradnak a boltok vasárnaponként a Balaton és a Velencei-tó partján. A Vs.hu szerint Szathmáry Kristóf a Kossuth rádióban azt mondta: a korábbi, hajnali fél ötös nyitva tartás lehetősége mellett a kormány nem tervez egyéb könnyítést, a Balaton és a Velencei-tó környéke így egyelőre nem kapja meg a kért teljes felmentést, mert a tapasztalatokból ítélve a nyitva tartó boltok most is képesek kielégíteni a turisztikai igényeket. A miniszteri biztos hozzátette: az online kasszák adatai szerint jelentősen megnőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma a vasárnapi zárva tartás bevezetésével. Velence egy hete kért felmentést a vasárnapi zárva tartás alól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!