2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hitvallók és ügynökök 02:00

Handó kritikusa lett az OBT elnöke

Hír TV

2018. január 30., kedd 17:49, frissítve: kedd 17:50

A törvények betartását és betartatását tartja elsődleges feladatának az Országos Bírói Tanács új elnöke. Hilbert Editet, aki korábban az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Handó Tündének a munkatársa volt, ma már inkább egyik nagy kritikusaként tartják számon. Mostantól ő vezeti azt a testületet, amelynek feladata a Handó vezette intézmény felügyelete.

Esküt tettek a két hete megválasztott Országos Bírói Tanács tagjai. Az új elnök a Budapest Környéki Törvényszék első embere, a Handó Tünde kritikusának tartott Hilbert Edit lett. Ő volt az, aki Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélte, hogy vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így az Országos Bírósági Hivatal befolyásolni tudja az éppen az ő ellenőrzésére szolgáló Országos Bírói Tanács összetételét.

Hilbert Edit elsődleges feladatnak a törvények betartását és betartatását tartja.

A testület ma rendkívül fontos, a bírói szervezet működését alapvetően befolyásoló jogosítványokkal rendelkezik a központi igazgatás, kinevezési jogkörök gyakorlása, a költségvetés és képzés terén. Alkotmányjogászi szemmel nézve a jogosítványok fékek és ellensúlyok. Annak biztosítékai, hogy a hatalommegosztás elve ne csupán a klasszikus hatalmi ágak között, hanem az egyes hatalmi ágon belül a bírósági szervezetben is érvényre jusson – mondta Hilbert.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a szervezet egységének megőrzését tartaná fontosnak.

Fontos az, hogy a tárgyi feltételek is egyenlően kerüljenek elosztásra a bírósági szervezetben, és fontos a bírósági szervezet integritása. Integritás az ítélkezésben, a kiszámíthatóság, az átláthatóság az igazgatásban – hangoztatta Handó Tünde.

Az Országos Bírói Tanács tagja lett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója is, aki korábban beperelte Handó Tündét, mert szerinte visszaélt hatáskörével a bírósági vezetők kinevezésekor.

A tanács súlya 2013-ban nőtt meg, miután a kormánytöbbség az alaptörvény módosításával megnyirbálta az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét, a tanácsét viszont megnövelte. A testület véleményezi például a Handó Tünde által kiadott elnöki ajánlásokat, szabályzatokat, de egyetértési joguk is van bizonyos bírói kinevezéseknél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!