2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Haladékot kaphatnak az ÁSZ által megbírságolt pártok

Hír TV

2018. január 10., szerda 11:25, frissítve: szerda 20:26

Haladékot adott a gazdasági miniszter az érintett pártok által jogtalannak tartott ÁSZ-büntetések befizetésére. Varga Mihály közleményben jelezte, hogy az ellenzéki pártoknak elég csak fél év múlva, a választások után kifizetniük a számvevőszéki cechet és egyelőre a támogatásukat sem csökkentik. A Jobbik átverést, az Együtt pedig csapdát emleget, szerintük egy jogtalan büntetést akarnak rajtuk később behajtani.

Óriásplakátok áron aluli kihelyezése, piaci árnál olcsóbb irodabérlés, szabálytalan tagdíjbefizetés - ilyen indokokkal bírságolta végig szinte az összes ellenzéki pártot tavaly év végén az Állami Számvevőszék. Az összes párt jelezte már, hogy jogtalannak tartják az eljárást és nem hajlandók befizetni a bírságot. Erre egyelőre nem is lesz szükségük.

„Tekintettel arra, hogy választási kampány következik, a Magyar Államkincstár az érintett pártoknak fél éves felkészülési időt fog eleve adni és kérelemre részletfizetésre is lehetőség lesz” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A NAV pedig nem lát neki a büntetések behajtásának sem, így a pártok kampánya pénzügyileg nem kerül veszélybe. Erre személyesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította az állami szerveket. A legnagyobb büntetést a Jobbik kapta: a pártra a tavalyi plakátkampánya miatt róttak ki 331 millió forintos bírságot és ugyanennyi pénzzel csökkentenék állami támogatásukat. Varga Mihály szerdai döntését a Jobbik a kormány visszavonulásaként értékeli és új eljárást követel.

„Orbán Viktor láthatóan a nagy társadalmi felháborodás hatására megpróbál visszavonulót fújni. Fontos azonban látni, hogy nem az a megoldás, hogy későbbre tolja a bírság megfizetését, hanem az a megoldás, hogy az Állami Számvevőszék egy tisztességes és nem utolsósorban törvényes eljárást kezd, azaz újraindítják az ÁSZ vizsgálatot” – nyilatkozta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

Az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok esetében 5 és 10 millió forint közötti tiltott pártfinanszírozást állapított meg az ÁSZ. Ezen összegeknek a dupláját kell befizetniük. Egyik párt sem akar fizetni. A mostani haladékot az Együtt csapdának tartja és továbbra sem fognak együttműködni a hatóságokkal.

„Semmilyen módon nem látom Varga Mihályt jó zsarunak ebben a helyzetben, mert semmilyen okom nincsen úgymond hálásnak lenni azért, hogy egy megalapozatlan, igazságtalan, diszkriminatív, az ellenzéki pártokat ellehetetleníteni akaró büntetést most kegyeskedik az elnyomó államhatalom majd esetleg 4 hónappal később behajtani rajtunk” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

A Jobbik a bírság miatt az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi fórumokhoz is fordul. A volt fideszes képviselő, Domokos László vezette ÁSZ erre úgy reagált: függetlenek a politikától és ellenőrzési tevékenységük során nem mérlegelnek politikai szempontokat.

Domokos László képviselőként épp úgy trükközött, mint amit most több ellenzéki párton is számon kér. Mielőtt az Állami Számvevőszék elnöke lett, Domokos három parlamenti ciklus alatt összesen 15 millió forintot vett fel adómentesen lakhatása támogatására. Erre a pénzre általában azok a vidéki politikus jogosultak, akik Budapestre csak dolgozni járnak. Vagyonbevallása szerint azonban az akkor még Fideszes politikusnak egy budapesti lakása is volt, amit el is ismert a sajtónak. Domokos László akkor azt is megerősítette, hogy a lakhatási támogatást nem lakás-bérlésre költötte. Ennek ellenére a Fideszes kétharmad megszavazta az elvileg független felügyeleti szerv élére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!