2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ha még nem beerbikeozott a Váci utcán, gyorsan tegye meg

Hír TV

2018. május 29., kedd 13:41, frissítve: kedd 15:29

Több közlekedési eszközt is kitiltottak a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utcákról.

Segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, sörbike, riksa – ezek azok az eszközök, amikkel nem lehet majd közlekedni a belváros nagy részén a helyi képviselő-testület döntésének értelmében – írja az Index. Az önkormányzat szerint rengeteg lakossági panasz érkezett az eszközök miatt, mivel azokat rutintalan vezetők, gyorsan hajtják, ezért balesetveszélyesek, így a jövőben már csak gyalogosan tolva lehet majd bevinni ezeket a kisebb, gyalogosok által használt utcákra. A rendelet megszegői akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Mi ez?

A beerbike, azaz a sörbicikli megjelenése óta a budapestiek egyik fő közellenségévé vált. Annak, aki lemaradt volna a modern turizmus legújabb fejleményeiről, leírjuk a jelenséget. Adva van egy régiesre formázott, szekér jellegű – a kresz szempontjából nem mellesleg biciklinek minősülő – jármű, egy józan kormányos, néhány sörcsap, illetve hat-tíz ember, akik egyszerre tekernek és isznak. Tehát röviden: kocsma és városnézés, kettő az egyben. Igaz, az utazók háttal ülnek a látnivalóknak, de ebbe most ne kössünk bele. A dolgot 1997-ben találta ki egy holland cég. Bővebben>>>

Más nagyvárosok sem kultiválták

A sörbicikli és a sörbicikli betiltása így lett szimbólum, ami az európai trendbe is illeszkedik. Amszterdamban 2017 elejétől állították le az ilyenek belvárosi közlekedését, ugyanott tavaly graffitikkal tiltakoztak a tömeges turizmus ellen. Összességében is megjelennek a turizmusellenesség hangjai. Berlinben neuköllni rapperlány küldi a francba a limbóhintós turistákat. Velencében tömegtüntetéseken tiltakoznak a várost ellepő turisták ellen, annyira, hogy a városvezetés kvóta bevezetését fontolgatja. Prága belvárosából tavaly nyáron kitiltották a Segwayeket. Barcelonában az év elején fogadták el a törvényt, amely megtiltja új hotelek létesítését a belvárosban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!