2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„Ha fizet, benyomjuk két beteg közé”

Hír TV

2015. április 26., vasárnap 12:34, frissítve: szombat 07:06

A jövőben tizennégy napon belül időpontot kell kapniuk a szükséges vizsgálatokra a daganatgyanús betegeknek – az egészségügyi államtitkár szerint egyebek közt ezt tartalmazza az új finanszírozási kormányrendelet, amelyről a kabinet május 6-án dönthet. A várólistákat rövidítheti az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátjának megszűnése.

Mészáros László félévente jár ellenőrzésre, hat éve műtötték daganattal. „Általában egy-másfél hónapokat kell várni, de most szerencsém volt, mert a múlt hét közepe felé telefonáltam ide és mára kaptam időpontot. Ez tényleg szerencse. Van, amikor két-három hónapokat is várni kell a CT-re” – mondta a férfi.

Rejtett kamerával kértünk időpontot vállműtét utáni kontrollvizsgálatra egy másik budapesti diagnosztikai központban.

Nővér: – Most június vége felére adok időpontot, mert annyira tele van.
Riporter: – Ez a tb-finanszírozott?
Nővér::– Igen. De ha saját, tehát fizetősként, akkor megvan egy hét alatt. Benyomjuk a két beteg közé.

Az egyszerű járulékfizető vár, a tehetősebb pedig a zsebébe nyúl, és előz. „Az az alapelv érvényesül az elkövetkezendő időszakban, hogy állami intézményben, ahol tb-s finanszírozás van, az ellátás ingyenes lesz, és semmilyen többletfizetési költség nem terhelheti a beteget, magánellátást pedig társadalombiztosítási forrásból nem finanszíroz az állam” – fogalmazott Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Az államtitkár által említett alapelv egyik fele egyértelmű, közkórházban az ellátás ingyenes, aki mégis pénzt kér érte, jogot sért. Azt viszont, hogy mi számít magánellátásnak, és kik minősülnek magánszolgáltatóknak, nem egyértelmű. „A mi ismereteink szerint, amire törekszik az állam, az az, hogy állami eszközökkel állami alkalmazásban álló egészségügyi személyzet, mondjuk délután kettő után, a műszak után ne végezzen pénzért magánszolgáltatást betegeknek, vagyis ebből a szempontból ne legyen összekeverve az eszköz, a személy, amit – mondjuk – az OEP finanszíroz, és ugyanakkor a betegektől beszedett díjtétel, ami a magánszolgáltatás fejében jár” – szögezte le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A betegek miközben fizetik az állami ellátás árát, pénzt adnak a jobb ellátás reményében, vagy azért, hogy hamarabb kapják meg az ellátást. „Azért fizet egy beteg – mondjuk egy diagnosztikai vizsgálatért, egy rákgyanú esetében –, hogy minél hamarabb eredményhez jusson, mert hogyha megvárja az államilag finanszírozott ellátás idejét, akkor –  higgye el, nem túlzok –, akkor lehet, hogy belehal, mire megkapja azt az időpontot, amikor a diagnosztikai vizsgálatra sor kerülhet” – nyilatkozta Lakos István.

A kormány május 6-án tárgyal az új finanszírozási kormányrendeletről, ennek egyik eleme a diagnosztika gyorsítása, a daganatgyanús betegeknek a jövőben két héten belül időpontot kell kapniuk a szükséges vizsgálatokra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!