2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gyurcsány: Romlás van ott, ahol a többségnek kuss a neve

,

2017. március 4., szombat 13:39, frissítve: szombat 19:52

Finoman szúrt vissza Gyurcsány Ferenc Botka Lászlónak. Az alapjövedelemre orbáni érveléssel mondott nemet. A Demokratikus Koalíció kongresszusán a volt miniszterelnök újra elmondta, hogy szerinte az egyéni választókerületekben a baloldalnak közös jelölteket kell állítania 2018-ban.

Gyurcsány Ferenc számára nem volt nagy tétje a tisztújító kongresszusnak. A Demokratikus Koalícióban az elnököt nem a küldöttek választják, hanem közvetlenül a párttagok. A szavazás már február közepén lezárult, a volt miniszterelnököt 98 százalékos többséggel választották újra.

Az ellenzéki politikus sorsfordítónak minősítette a 2018-as parlamenti választást. Mint mondta, romlásból, virágzásba fordítanák Magyarország ügyét. „Mert romlás van ott, ahol a többségnek kuss a neve. Romlás van ott, ahol a hatalmon lévők legfontosabb jellemzője, hogy törvényesen lopnak” – fogalmazott Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc kitért a baloldali pártok választási együttműködésére is. „A Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választásokon. Tudomásul vettük. Ha így akarjátok, így lesz. De figyelmeztetek mindenkit, van egy ezen túlmutató felelősség. Mert lehet, hogy sok a zászló, de egy a tábor és egy jelölttel kell indulni minden egyéni választókerületben” – tette hozzá a pártelnök.

A Demokratikus Koalíció elnöke többször is visszaszúrt Botka Lászlónak, aki hajlik az alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetésére. Az ötletet Gyurcsány Ferenc ugyanazzal az érvvel utasította el, mint Orbán Viktor.

„Hogyha kivesszük az erőfeszítést közös életünkből és kivesszük a boldogulás motivációjából, akkor nem előre fogunk jutni, hanem egy helyben fogunk topogni” – fogalmazott.

A 2002 és 2010 közötti nyolc év kormányzati eredményei utólag sem kérdőjelezhetők meg – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, aki öt évig volt miniszterelnök abban az időszakban.

„Verheti a mellét Debrecen vagy Győr, vagy Szeged, vagy Pécs polgármestere. Az, ami ott épült, az ez alatt a kormány alatt épült!” – mondta.

A kongresszuson más DK-s politikusok is baloldali összefogást sürgettek. De szerintük a labda az MSZP térfelén pattog.

„Neki kell minket keresni, mivel ő a jelölt, ő mondta, hogy minden ellenzéki pártot megkeres. Eddig, az én legjobb tudomáson szerint, minket nem keresett meg, az Együtt-tel való találkozót lemondta, ebben a pillanatban eléggé furcsának tartom ezt a helyzetet. Neki kell lépnie, valamit azt gondolom, a következő napokban, hetekben” – vélekedett Niedermüller Péter, a DK alelnöke.

Botka László két hete tartott országértékelő beszédet az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként. A szegedi polgármester visszavonulásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. Úgy fogalmazott – az őszödi beszédre utalva –, hogy aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak.

Botka nem foglalkozik vele

Botka László nem foglalkozik Gyurcsány Ferenc választási ajánlatával. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje az Indexnek azt is mondta: nem akar beavatkozni a liberális kis pártok vitájába.

Molnár: Gyurcsány fogadja el, hogy sokan nem szeretik

Folyamatosan egyeztet a DK-val az MSZP a választási együttműködésről, de az ellenzéki párt nem gondolkodik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltségében. Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke szerint a DK-elnöknek el kellene fogadnia, hogy sokan elutasítják. Nyár elejére kiderülhet, hogy kik lesznek az MSZP szövetségesei a 2018-as választásokon.

„Mi egyértelműen azt mondjuk, hogy minél szélesebb együttműködés kell, de azt is meg kell érteni, hogy vannak politikusok, akiknek az elfogadottsága nagyon csekély. Érdemes a világot nézni a választók szempontjából is. Mi azt mondjuk, hogy minden DK-szavazóra szükség van, de gondolják azt végig, hogy helyes-e egy olyan politikussal indulni, aki többet visz – úgy gondoljuk –, mint amennyit hoz” – mondta az MSZP elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!