2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gyurcsány ingyenvizet, az LMP minimálbér-emelést ígér

2015. május 1., péntek 17:47, frissítve: péntek 18:11

Az ellenzék is kivonult, a baloldali pártok a szakszervezetekhez hasonlóan a Városligetben ünnepeltek. Míg az MSZP elnöke társadalmi alternatíváról beszélt, Gyurcsány Ferenc ingyenvizet és -áramot ígért. Az LMP pedig minimálbér-emelést és a többkulcsos adórendszer visszahozatalát szeretné elérni.

A milliárdos vagyonok 40 százalékos megadóztatását, 200 ezer forintos minimálbért, a nyolcórás munkáért megélhetést biztosító fizetést és a tényleges sztrájkjog visszaállítását követelte május elsejei beszédében a Magyar Munkáspárt elnöke. „Igaza van Orbán Viktornak. Persze, lehet, hogy jövőre egyet előre lép mindenki. A családok is meg mindenki. Na, de nekünk egyet kéne előre lépni? Hát hány lépésekkel maradtunk le az elmúlt évtizedekben? Százzal, ezerrel. Azt kellene behozni, mert a gazdagoknak könnyű, ők valóban mérföldes csizmával haladnak előre” – mondta Thürmer Gyula.

Az LMP társelnöke bírálta, hogy az adózók fele kevesebb mint nettó 87 ezer forintot keres, és minimálbér-emelést, valamint többkulcsos adórendszert javasolt. „Az első és legfontosabb javaslatunk, hogy a legkevesebbet keresők jövedelmét a létminimum fölé kell emelni” – fogalmazott Schiffer András társelnök.



Csaknem egy évtizeddel a gazdasági válság után a magyar családok rosszabbul élnek, több adót fizetnek, és sokaknak munkahely sem jut – ezt már az Együtt elnöke hangoztatta a párt családi napján a Szabadság téren. Szigetvári Viktor szerint ezen változtatni kell, azt ígérte, elképzeléseiket hamarosan társadalmi vitára bocsátják.
A DK elnöke továbbment ennél, Gyurcsány Ferenc csúcsra járatta a rezsiígéretet. Ingyenvizet és -áramot ígért a majálisozóknak. „Azt gondolom, az a tisztességes, hogy az emberi élet minimumához szükséges legalapvetőbb ilyenfajta javakhoz, egy-két köbméter vízhez, egyszer-kétszer 10 kilowattóra villamos energiához mindenki, mondom, mindenki ingyen juthasson hozzá. De még mielőtt valaki nagyon örülne és azt gondolná, hogy elment a józan eszünk, legyen világos, ez valóban nem több, mint egy pohárnyi víz, mint egy leves, mint egy gyors, lavórban történő mosakodás, hogy emberként élhessen” – fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az MSZP társadalmi alternatívát építene. Tóbiás József pártelnök szerint ugyanis ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat. „A Fidesz–Jobbik-politika ma valójában vírus Magyarországon. Az a vírus, amely önmagában nemcsak a jobboldali elit problémája, a demokratáknak, hanem problémája Európának is. A Magyar Szocialista Párt nyitottá kíván válni: civilek, érdekképviseletek, hálózatok együttműködésével társadalmi alternatívát kell építenünk, ez a mi feladatunk” – nyilatkozta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A kormányzó pártok nem ünnepeltek. Helyette a Fidesz közleményben tudatta: május elsején a keményen dolgozó emberek figyelmet és támogatást kapnak a kormánytól, hiszen az alacsony személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmény révén 3600 milliárd forint marad az emberek zsebében. Azt írják: a Fidesz célja, hogy 2016-ban minden magyar család léphessen egyet előre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!