2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Gyurcsány 2006-ról: ártatlanok a rendőri vezetők

2015. március 10., kedd 19:37, frissítve: csütörtök 07:08

A főrendőrök ártatlanok, nem követtek el bűncselekményt – mondta Gyurcsány Ferenc a rendőri vezetők perének mai tárgyalásán. A volt miniszterelnök szerint az országos és budapesti rendőrfőkapitány leváltásával a politikai felelősségre vonás megtörtént a 2006-os véres tömegoszlatások után. Úgy fogalmazott: nem akar olyan országban élni, ahol a kormány kezdeményez eljárást rendőri vezetők ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség a kilenc évvel ezelőtt történt eseményekkel összefüggésben tizennégy volt és jelenlegi állományban lévő rendőr ellen emelt vádat.

Lovasroham, könnygáz, kardlapozás és sérültek jellemezték a 2006. őszi eseményeket. Az akkori rendőri vezetőket intézkedések és felelősségre vonások elmulasztásával vádolja az ügyészség.

A tüntetéseket kiváltó őszödi beszéd előadóját tanúként idézte be a bíróság.

– Szükség van arra, hogy most utólag ön is elnézést kérjen azoktól, akik megsérültek a tüntetések során, akiknek kilőtték a szemét?
– Minden csepp vérért és sérülésért kár, és legalább ki kell fejeznünk a sajnálatunkat. Sajnos a tömegoszlatás magában hordozza annak a kockázatát, hogy valaki megsérül.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a tévészékház ostromának éjjelén csak a törvényes rend fenntartására szólította fel a rendőri vezetést, részletes utasítást nem adott. Továbbra is ártatlannak tartja Bene László akkori országos és Gergényi Pétert budapesti rendőrfőkapitányt, illetve társait. „Én a mai napig nem vagyok meggyőződve, tisztelt bíróság, hogy a vádlottak terhére rótt cselekmények kimerítik a büntetőjogi tényállásban foglaltakat. Úgy gondolom, hogy a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményekben ártatlanok” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

A felelősségre vonások elmaradására vonatkozó bírói kérdésre azt válaszolta, a Gönczöl-bizottság jelentése megállapított szakmai hibákat, de azok nem feltétlenül büntetőjogi természetűek. Hozzátette, 2007-ben leváltotta Bene Lászlót, és kezdeményezte Gergényi Péter eltávolítását is.

Gyurcsány Ferenc a tárgyaláson a vádhatóság által nem ismert titkosszolgálati dossziéra hivatkozva azt állította, hogy a 2006. szeptemberi tüntetéssorozat szervezésében részt vettek fideszes politikusok. „Az Alkotmányvédelmi Hivatal irattárában van két olyan dosszié, amely néven nevezi azt a két, vezető politikai funkcióban lévő mai kormánypárti politikust, aki aktívan részt vett a 17-es előkészítésében” – mondta a volt kormányfő. Neveket nem árult el, csak annyit mondott, ha a bíróság felmenti a titoktartás alól, akkor elárulja a két dosszié tartalmát.

Lázár is tanú lehet

Ismert, a tanúk padjára ülhet Lázár János jelenlegi kancelláriaminiszter is, mert az események idején ő volt a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Gyurcsány: Orbánék tehetnek a brókerbotrányról

Gyurcsány szólt a nemrég kirobbant brókerbotrányokról is, szerinte a brókerbotrányról kizárólag a kormányfő, Orbán Viktor és kormánya tehet. A dominóelv szerint szinte minden brókercéget megtalálhat az ügy. Gyurcsány egyébként úgy tudja, a Quaestornál 200 milliós veszteségről lehet szó. A Hír Televízió azon kérdésére, miszerint a szocialista kormányzat alatt neveztek ki vezetőket a Buda-Cashhez, hárított, és a Quaestorra terelte a szót.

Forrás: Hír TV