2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gyorstalpaló után irány a határ

,

2016. augusztus 15., hétfő 20:40, frissítve: hétfő 20:48

Gyorstalpalón képezhetik ki a határőrizethez ígért 3000 új rendőrt – írja belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint az újoncokat néhány hónapos alapképzés után fél évre a határhoz vezényelnék. A szolgálati idő végén újrakezdődne az oktatásuk. Ezt a migrációs helyzettől függően több részletben, három-négy év alatt teljesíthetnék.

„Magyarországon, a kormány döntésének megfelelően 3000 fővel növelni fogjuk a rendőrségnek a létszámát” – jelentette be Tuzson Bence kormányzati kommunikációért kommunikációért felelős államtitkár múlt héten. A felvett rendőrökkel a déli határ védelmét erősítené a kormány, a tartós migrációs nyomásra hivatkozva. A Népszabadság szerint néhány hónapos gyorstalpaló után fél évre vinnék a határra az újoncokat.

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára örül a bővítésnek, de tart attól, hogy az új egységek képzését elkapkodják. A megfelelő kiképzés időtartama 2 év, a főtitkár szerint ezt gyorstalpalóval helyettesíteni felelőtlenség. „Szükség van több ezer fős létszámbővítésre, viszont nem szeretnénk abból engedni, hogy a szakképesítés ne legyen megfelelő, és a kollégák ne legyenek kiképezve. Hiszen ilyenkor testi épségük, emberéletek is múlhatnak azon, hogyha nem megfelelően intézkednek a határon, tehát önmagukra is, társaikra is akár veszélyesek lehetnek ilyen esetben, hogyha nem kapják meg a megfelelő kiképzést” – nyilatkozta Pongó Géza.

A Hír TV-nek nyilatkozó vagyonvédelmi szakértő azt mondta, a határvédelemben a civil szférára is szükség lehet. „Az egyik maga az információáramlás, amivel tudjuk segíteni a rendészeti szervek munkáját. A másik, az elmúlt időszakban például a befogadószállások és egyéb létesítményeknek az őrzését ellátó fegyveres biztonsági őröket a civil szférából toborozták. Ezek nem rendőrök, hanem fegyveres biztonsági őrök, akik a civil szférából érkeztek oda, van nekik szakmai végzettségük, tapasztalatuk. Fel kell őket szerelni és el tudják látni az objektumvédelmi feladatokat” – mondta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

A 3000 új határvadász a Készenléti Rendőrség állományába tartozik majd és legkésőbb ez év végén munkába állnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!