2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyors vizsgálatot várnak a szakértőktől

2015. március 26., csütörtök 07:00, frissítve: csütörtök 11:19

Gyors vizsgálatot vár a Befektetővédelmi alap azoktól a felkért jogi szakértőktől, akik már ma elkezdik vizsgálni a Quaestor könyvelését – értesült a Hír TV. Bod Péter Ákos szerint független szakmai vizsgálat kell ahhoz, hogy kiderüljön, mi áll a brókerbotrányok hátterében.

Gyors vizsgálatot vár a Befektetővédelmi Alap azoktól a felkért jogi szakértőktől, akik már ma elkezdik vizsgálni a Quaestor ügyét. A jogászok szakvéleményétől függhet a fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkezők kártalanítása. A vizsgálatok várhatóan egy-két hetet vesznek majd igénybe. Tegnap a Befektetővédelmi Alap ügyvezető igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: tudomásul veszik a Magyar Nemzeti Bank álláspontját, miszerint nekik kellene kártalanítani az ügyfeleket, de a döntést csak a szakvélemények megszületése után fogják meghozni. A HVG úgy tudja: a korábbi hírekkel ellentétben a hamis kötvényeket kibocsátó brókercég még mindig nem kért csődvédelmet, így a Quaestor továbbra is külső kontroll nélkül működik.

Bonyolult ügy, több érintettel

Objektív,  és független vizsgálat kell ahhoz, hogy kiderüljön, mi áll a brókerbotrányok hátterében, mondta Bod Péter Ákos a Hír Televízióban szerdán. A korábbi jegybank elnök hangsúlyozta, nagyon bonyolult ügyről van szó, melynek sok érintettje van, beleértve az egész kormányzatot is. „Az államháztartási törvény nagyon sokat változik, de az alapvonalai azért azok, hogy az állami intézményeknek nem szabad sose kockáztatniuk, tehát nekik a biztonságra kell menni. A biztonság persze kis hozamot is jelent. Értem én, hogy valaki nagyon sok pénzen ül, a minisztérium pénze vagy a minisztérium háttérintézetében van pár tíz milliárdja, akkor fölmerül (…), a csábítás ott van, hogy ő oda vigye, ahol többet ígérnek. De látni kell, hogy az ígéret kockázat. Tehát ha állampapírba rakja vagy az áht-ben, államháztartási törvényben megengedett instrumentumokba, akkor nem következhet be elvileg olyan ügy, aminek most a hullámait látjuk; és nem következhet be olyan se, hogy egy állami vezető esetleg a belső információkat használja fel. Ez a mai hír, és hát én nem látok e mögé, de mindenesetre azt mutatja, hogy itt azért kivizsgálni való van” –jelentette ki a volt jegybankelnök a Hír Televízió stúdiójában.

Orbán Viktor Sopronban arról beszélt: a Buda-Cash bedőlése után ő adott utasítást a minisztériumoknak, hogy szedjék ki pénzeiket a brókercégekből. A baloldali ellenzék a kormányt és a miniszterelnököt bírálja. A Fidesz szerint a baloldal az, amely a brókerbotrányban elárulta és cserbenhagyta a magyar embereket. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!