2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gyémántfutár: Véget ért a belső vizsgálat az MKB-nál

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 15:05, frissítve: csütörtök 18:35

Megerősítette az MKB vezérigazgatója, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a Magyar Nemzet március végén közölt cikke után. Az azóta megszűnt napilap olyan pénzmosási ügyről írt, melynek során 1300 milliárd forintot menekíthettek ki Magyarországról külföldre – a pénzt állítólag politikusoknak fölözték le, az elmúlt évek uniós beruházásaiból.

Faidt Péter András az Interpol körözési listáján. A férfiról azt írta a Magyar Nemzet a választási kampányban, hogy Magyarországon ellopott uniós pénzek külföldre menekítésében működött közre. F. Péter András az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor március végén interjút adott Egyenesen című műsorunknak.

A cikk 3-4 milliárd eurót említett. Az amerikaiak szerint ezt a pénzt uniós pályázatok nyertesei osztották vissza magyar politikusoknak.

– Nem én tereltem el 1300 milliárdot. Nem hiszem, hogy nekem kellene magyarázkodnom emiatt – mondta el telefonon F. Péter András.

Az amerikai nyomozók azt gyanítják, hogy a politikusok jutalékát kormányközeli bankokból vették fel, majd a pénz közel-keleti vagy szingapúri bankokban landolt. Onnan - immár tisztára mosva - visszakerült Magyarországra, ahol luxusszállodákba vagy kastélyokba fektették. Az MKB Bank vezérigazgatója elismerte, hogy belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

– Az MNO cikk kapcsán nem tudok többet elmondani, mint amit már többször elmondtunk. Ezt egy politikai ötlet volt ezt az állítást bedobni, semmilyen valóságalapja nincsen. Mint bank természetesen minden kérdést megvizsgálunk, nem is tehetünk mást, ezt is megvizsgáltuk, és hát butaságnak bizonyult, erre a megfelelő reakciókat megtettük – fogalmazott Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója.

Az Index már korábban megírta, hogy 1300 milliárdos készpénzmozgásnak az MKB-ban nem találták nyomát.

– Azért nem szeretnék erről beszélni, mert nincs értelme. Annyira bagatell összegek mennek ki ahhoz képest, amiről itt szó van, hogy ennek a történetnek és az MKB-nak semmi köze nincs egymáshoz – tette hozzá Balog Ádám.

Az MKB teljes betétállománya egyébként mindössze 200 milliárd forinttal több az újságcikkben emlegetett 1300 milliárd forintnál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!