2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Görgicze Zoltán ingatlanbiznisze takarná ki a velenceiek kilátását

Hír TV

2017. december 15., péntek 21:58, frissítve: péntek 22:52

A sukorói kaszinóberuházásról ismert nagyvállalkozó ingatlanbiznisze takarná ki több száz velencei lakos kilátását a tóra. Görgicze Zoltánt – aki szerint ő mindenkinek jót akar – támogatja a fideszes közgyűlés is. A lakosok viszont értetlenül állnak a beruházás előtt, amiről korábban senkitől sem kaptak tájékoztatást, és amelynek a terveit sem ismerik.

A szeptemberi velencei frakcióülésre érkeztek a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselői. Hotelüktől néhány száz méterre található a Velencei-tó turisztikai központja, a Korzó, ami korábban azzal került be a híradásokba, hogy a plázastop ellenére épülhetett meg 2014-ben.

Az épületet üzemeltető cég vezetője ismert vállalkozó a környéken, Görgicze Zoltánról korábban Tátrai Miklós, a magyar államnak több mint egymilliárd forint kárt okozó sukorói kaszinóprojekt miatt indult per elsőrendű vádlottja beszélt. Akkor azt állította: Görgicze Zoltán ajánlotta a területet a kaszinóhoz.

A vállalkozó azonban nem elégedett meg a szolgáltatóközpont felépítésével, most a 2009-es üzemeltetési szerződésre hivatkozva lakásokat építene az épület tetejére.

A közgyűlés több tagja szerint a helyi lakosokat hátrányosan érintené a beruházás.

„A ráépítésből az önkormányzatnak számottevő mértékű többletbevétel származik. Higgyék el, hogy legalább nem annyira érdekem az, hogy itt mindenki és minden szempontból megfeleljen és a Korzó megfeleljen a működésének, mert én ezért nagyon sok vért izzadtam” – fogalmazott Görgicze Zoltán, a GOMI Kft. ügyvezetője.

Egy helyi lakos saját erkélyéről mutatja stábunknak, hogy hova épülnének a Görgicze Zoltán cége által megálmodott lakások. „Még senki nem tudta elmagyarázni, az sem, hogy ez mitől jó Velencének. Néhány vállalkozónak nyilván jó, akinek egy gyönyörű szállodája van” – mondta el.

A fideszes polgármester és a jegyző nem tartja indokoltnak a közmeghallgatást, de a testület szintén kormánypárti tagja szükségesnek tartaná, hogy maga a beruházó nyugtassa a helyieket.

„Én már most jelezném, hogy adott esetben a Zoltánnal együttműködve az érintetteket, vagy akár a lakosság egy részét összehívnánk, és a zárt ülésen én megpróbálok aszerint képviseletet szolgáltatni” – jelentette ki Szabó Attila, Velence fideszes önkormányzati képviselője.

Bár a beruházásról a közgyűlési vita egy darabig nyilvánosan zajlott, a polgármester az önkormányzati érdekeire hivatkozva végül zárt ülést rendelt el.

„Akkor szavazzunk arról, hogy a napirendi pontokat módosítsuk, és zárt ülésen folytatjuk ezt a beszélgetést. Úgy, hogy a kft. ügyvezetőjét, illetve az ügyvéd urat meghívjuk. Aki ezt elfogadja, kérem kézfeltartással szavazzon” – mondta Koszti András, Velence polgármestere.

A lakosok értetlenül állnak a tervek előtt, hiszen velük senki nem beszélt, a terveket pedig nem látták.

„Egy hete vettük át feleségemmel az értesítést az építési hatóságtól, akkor tájékozódtunk arról, hogy 16 lakást szeretnének a Korzó tetejére építeni. Erről előtte semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, nem jelent meg ez sehol. Terveket nem láttunk, fogalmunk sincs, hogy mi lesz, hogy lesz” – fogalmazott egy másik velencei lakos.

A városvezetés nem tárgyal a lakosokkal – állítják a civilek, akik a közösségi oldalakon szerveződnek.

„A Facebook-csoportnak is ez az egyik célja, mert a lakosság tájékoztatása rendkívül módon hiányos és egyenlőtlen, és nagyon jó példa az, hogy ez a testületi ülés reggel 9-re lett szervezve. Nagyon kevesen érnek rá ebben az időpontban, hogy eljöjjenek egy ilyen testületi ülésre, lakossági fórumot nem szeretnének tartani, az elhangzott, vagy közmeghallgatást ebben az ügyben sem. Tehát most a Facebook-csoport gyakorlatilag az egyetlen információforrás” – mondta Gyarmati Andrea, a Velence a miénk? csoport alapítója.

Ha a képviselő-testület megszavazza, a ráépítés jogáért a vállalkozásnak egyszeri, 60 millió forintos díjat kellene fizetnie az önkormányzatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!