2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Gémesi: Minden jel arra utal, a választások után leépítik az önkormányzati rendszert

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 07:54, frissítve: csütörtök 12:24

Csütörtöktől 5 napon át, hétfő estig sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) 30 százalékos béremelést szeretne elérni, mert a közalkalmazottak fizetése 10 éve nem nőtt.

A Szegedi Tudományegyetem csaknem háromezer dolgozója is szolidaritást vállal a sztrájkolókkal. A Felsőoktatási Dolgozók Szövetségének helyi elnöke ezt azzal indokolta, hogy az ő bérük sem emelkedett tíz éve. Vannak, akik csak kék színű ruhadarabbal szolidarítanak, mások 4 órás munkabeszüntetést is terveznek. Szegeden a polgármesteri hivatal, valamint a Szent-Györgyi Albert Agóra dolgozói is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

„A felsőoktatási közalkalmazotti bértáblában tíz éve nem volt változás. És most már elérkezettnek láttuk azt az időpontot, hogy nálunk is rendezzék a béreket. Ugyanis a közalkalmazotti bértáblánk nagyon össze van csúszva, nem veszik figyelembe, hogy kinek milyen végzettsége van, hány éve dolgozik az egyetemen, mindenki majdhogynem egységes, garantált minimálbéren dolgozik nálunk” – nyilatkozta Lele Mária, a Felsőoktatási Dolgozók Szövetségének szegedi elnöke.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint minden jel arra utal, hogy a kormány a választások után leépítené a kétezer fő alatti települések önkormányzatait. Példaként említette Gémesi György azt, hogy a fejlesztési pénzekből a kisvárosoknak, településeknek csak aprópénzeket csepegtetnek, a megyei városok viszont súlyos milliárdokat kapnak.

– Ez 2400 települést érint. Tudni kell azt, hogy ennek a 2400 településnek a területén van ma Magyarországnak körülbelül a fele, tehát hatalmas terület. És körülbelül kétmillió ember él ezen a 2400 kistelepülésen. Az eddigi kormányzati intézkedések, az informatikai rendszer átalakítása, gyakorlatilag a kincstári számlavezetés részbeni átvétele, a különféle hivatalok átalakítása, mind-mind azt bizonyítja számunkra kvázi indirekt jelként, hogy ezek a folyamatok folytatódni fognak – emelte ki Gémesi.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:


 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!