2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:25

Gazdasági érdek is szól a magyar szerepvállalás mellett

2015. április 8., szerda 10:27, frissítve: szerda 15:02

Az Iszlám Állam elleni szerepvállalásról vitatkozott a Budapesti Corvinus Egyetemen Schiffer András, az LMP társelnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. A kormánypárti politikus megismételte: Magyarországnak erkölcsi kötelessége részt vállalnia a konfliktusban, de azt is elismerte, a Molnak vannak érdekeltségei a térségben, így a beavatkozás gazdasági kérdés is. Schiffer András szerint viszont ez itthon is biztonsági kockázatokkal járna, és adott esetben a 150 tagú iraki magyar kontingensnek is helyt kellene állnia harci helyzetben is.

Abban egyetértett Schiffer András és Németh Zsolt, hogy az Iszlám Állam nevű muszlim terrorszervezet cselekedetei elfogadhatatlanok. Az LMP társelnöke szerint azonban a helyzetért elsősorban az Egyesült Államok a felelős, Magyarország katonai szerepvállalása pedig nem megoldás a problémára. A zöldpárti politikus elmondta: 15 éve zajlik a háború a terrorizmus ellen, aminek már 1,3 millió civil áldozata volt.

Schiffer András szerint Boszniában is van kiképzőtábora az ISIS-nek, ezért szerinte elsősorban annak a felszámolásáért és a pénzügyi utánpótlás elvágásáért kellene fellépni. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány úgy küldene 150 katonát Irakba, hogy több kérés is tisztázatlan. „Biztonsági kockázatnövekedésről van szó. Tehát akkor, amikor mérlegelünk, akkor, amikor felelős döntést hozunk, azt is ki kell tenni az asztalra, hogy önmagában a katonai szerepvállalás itt milyen katonai szerepvállalással jár, és a katonai szerepvállalás ott, a helyszínen időben nem feltétlenül bejósolható, és ezeknek összességében a költségvetési vonzata mekkora” – mondta Schiffer András.

Németh Zsolt közölte: a misszió 2017. év végéig tartana, a biztonsági kockázatokról pedig elemzés készült. Hozzátette: a NATO és az EU tagállamainak többsége szerepet vállal a konfliktusban: „Népirtás és népirtáshoz hasonló jelenségeknek a megakadályozásához hasonló jelenségeket kell céloznia ennek a fellépésnek, különösen a keresztény kisebbségek, de általában a kisebbségek vannak ennek a népirtásnak kitéve, a kurdokat is mindenféleképpen ebbe a körbe lehetne sorolni.”

Németh Zsolt emlékeztetett: a hétvégén Kenyában két tucat keresztény egyetemistát végeztek ki kifejezetten a hitük miatt. A kormánypárti politikus azonban azt is elismerte: Magyarország gazdasági érdekei is a harcban való részvétel mellett szólnak.

– Van egy nagyon komoly, százas nagyságrendű olajkitermelő kontingens is, hiszen a Molnak van egy nagyon komoly koncessziója Kurdisztánban, erről eddig nem beszéltünk, de azt gondolom, hogy egy fontos szempont a kurdisztáni–iraki–magyar együttműködésben ez a kérdés. Ma ebbe a mezőbe egyébként a Mol fejlesztési beruházásainak a kétharmada megy, tehát egy nagyon komoly beruházás.
– Tehát beszélhetünk itt egy gazdasági érdekeltségről is?
– Igen, mindenféleképpen beszélhetünk arról is.

A katonai szerepvállaláshoz kétharmados többség szükséges az Országgyűlésben. A Demokratikus Koalíció, a Bajnai-párt és Fodor Gábor már bejelentette: támogatják a javaslatot, így ez várhatóan biztosított lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!